5 entry daha
  • sandık dayanışması oy sayısından daha fazla anlamları olan önemli bir kardeşlik projesidir. siyasi varlıkları devlet kurumları tarafından sistematik olarak engellenen grupların halkın iradesiyle siyaset imkanına kavuşmasını mümkün kılan en değerli dayanışma türlerinden biridir. burada sadece hdp'den bahsetmiyorum. saadet partisi ve iyi parti de hdp ile aynı durumda olmasalar da onların da aynı mekanizmayla siyaset alanının dışına itilmeye çalışıldıkları açıkça ortada.

    chp seçmeninin barajı engeline karşı hdp'ye verdiği desteğe elbette devam etmesi gerekiyor. fakat daha önemlisi kürt seçmenin artık tehditlere boyun eğmeyerek chp'ye fırsat vermesi gerekiyor. türkiye'de ülkeyi birleştirme ihtimali olan parti chp'dir, geçmiş günahları yok sayılsın demiyorum, chp'nin bunlarla yüzleşmesini istemek meşru bir taleptir. fakat yüzleşmek çıkıp televizyonlarda popülizm yapmak değil, kürtlere kürtlüklerini inkar etmeden hem yasal hem de kültürel olarak eşit yurttaşlık imkanı sağlamaktır. yani yüzleşme pratikle mümkün olabilir. akp bunu yapmadı, yapamadı değil yapmak istemedi. bir tercih olarak yurttaşlığı etnik ve dini milliyetçilikle sınırlandırdı. chp'nin bu sorunu aşabilme potansiyeli var ve bu imkanı değerlendireceklerine inanıyorum.

    ayhan bilgen'in sözleri oldukça anlamlı ki kendisi şu anda hdp'de başkanlık koltuğunda bulunması gereken kişiydi. hdp seçmeni halihazırda ince'ye büyük sempati gösteriyor, bu durum hem kürt seçmen hem de hdp için büyük bir fırsattır. seçim kaybedilse de kardeşliğin kazanıldığı bir ülke için bu dayanışmanın büyütülmesi gerekiyor.
132 entry daha
hesabın var mı? giriş yap