8 entry daha
  • touchpad mi yoksa trackpoint mi kullandığına dikkat edin. harici mouse olmadığı durumlarda trackpoint'in kullanımının touchpad'ten daha zor olacağını unutmayın. ayrıca dahili mouseta scroll ve benzeri ekstra tuşların olup olmadığına bakın. çoğu insan dahili mouse sistemini beğenmez ve gereksiz görerek kullanmak istemez ancak zamanla bu sisteme alışan parmaklarınızın harici bir mouse istemeyeceğini hesaba katmalısınız. bu yüzden dahili mouse sisteminin kullanılabilirliğine özen gösterin.

    klavye tuşlarının dağılımı ve hangi dilde olduğu da önemli bir ayrıntıdır. tuşları sert, çok gürültü yapan ve ergonomik olmayan bir laptop almak telafi edilemez pişmanlıklara yol açabilir. zira bu aletin klavye takımı başka bir tuş yerleşimine sahip modelle ya değiştirilemez ya da çok yüksek ücretlere mal olur. tuşların klavyedeki pozisyonları da önemlidir. ibm laptopların dandik tuş dağılımı nedeniyle windows kullanmaya alışkın kişilerde sinir katsayısının artmasına neden olabilir. yine fn tuşlarının işlevselliğine de dikkat edilmelidir. fn tuşuyla ctrl tuşu genelde yanyana koyulur ve çoğu üretici bu tuşu klavyenin solunda en alta koyar. burası normalde ctrl tuşunun olduğu yerdir. bu nedenle ctrl tuşunu yoğun kullanan biriyseniz sık sık yanlışlıkla fn tuşuna basabilirsiniz. burada tercihen bu tuşun normal yeri sağ alt köşede olan bir ürün arayın. hp ve siemenste bu tuş sağ alt köşededir. yine pause break, kullanıcının kabusu insert, delete ve windows tuşlarının konumunun da kelaka yerlerde olup olmadığını kontrol edin. mesela ibm windows tuşunu koymaya bile gerek görmezken, toshiba bu tuşu muhtemelen hiç kullanmayalım diye klavyenin sağ üst köşesinde bir yere taşımıştır. hp ve asus gibi vendorlardaysa bu tuş normal yeri olan z harfinin altındadır. burada en önemli husus fn ve diğer özel tuşların kullanımı markadan markaya değiştiğinden eğer daha önce belli bir marka laptop kullanmış ve bu tuş kombinasyonuna alışmışsanız çok büyük bir nedeniniz yoksa yine aynı markaya ait bir model alın. çünkü durup dururken normal harflere bastığınızda harflerin yerine rakamlar, garip işaretler çıkabilir, makinanız birdenbire beklemeye, uyku moduna geçmeye ve hatta kapanmaya bile çalışabilir bu da çalışmanızı epey aksatacaktır. tuşlar önemlidir.

    tasarım ve estetik açıdan sony her zaman için lider pozisyonda olsa da fiyatı nedeniyle ancak para sıkıntısı yoksa tercih edilebilen ürünlere sahiptir. en kral laptopları toshiba üretir gibi ordan burdan duyulan lafların şehir efsanelerinden bir farkı yoktur. bu efsanenin doğmasının nedeni muhtemelen toshibanın kendi ürününü genelde başka bir markanın aynı özelliklere sahip ürününe oranla daha yüksek fiyatlara satması neden olmuştur. ancak hem estetik hem kullanım hem de teknik destek bakımından diğer markalardan üstün bir yanı tarafımdan görülememiştir. ibm se tamamen apayrı bir dünyada kendi ait kıstasları olan ve eğer sıkı bir ibm fanı değilseniz ancak size havadan hediye vb. bir yolla gelmişse tercih edilebilir modellere sahiptir. yakın zamanda yaşanmış bir ibm notebook tecrübesi için (bkz: ibm/@ntldr). ibm ile ilgili söyleyebileceğim tek artı özellik ekranın üst tarafında bulunan ve karanlıkta klavyeyi görebilmenizi sağlayan ufak lambadır. acer, hp, dell, fujitsu siemens ve asus hem tasarım hem de kullanım olaraktan birbirlerine son derece yakın modelleri hemen hemen aynı fiyatlara satmaktadır. burada kullanıcının tercihini teknik destek/servis yaygınlığı ve daha önceden aynı markanın ürünlerini kullanıp kullanmadığı belirlemelidir. bu konuda şahsi tercihim türkiye'deki en yaygın teknik destek ve servis ağına sahip firma olan hp'dir. ve hatta model olarak da hp nc6120 yi önerebilirim. oldukça makul bir fiyata mümkün olan hemen her tür özelliği taşımaktadır bu alet.

    bunların dışında kalan ve sözde yerli üretim gibi görünen casper, beko, exper, vestel gibi firmaların ürünleriyse çok çok geçerli bir nedeniniz yoksa listenize bile girmemelidirler. zira bu laptopların hangi ar-ge çalışmaları ve tecrübeyle üretilip önümüze koyuldukları şüphelidir.

    ve son olaraktan almak istediğiniz şeyin gerçekten bir laptop mı yoksa tablet pc tarzı bir şey mi olacağına karar verin. eğer genç yaşta hamallık sizi kasmıyorsa ki kasmamalıdır tablet pc gibi kendi gayet hafif ama performansı ağır cihazlara gereksiz yere fazla fazla paralar ödemeyin ve şunu da unutmayın en süper laptop bile oyun oynuyorsanız ısınır sizi de ısıtır.
4047 entry daha
hesabın var mı? giriş yap