4 entry daha
  • memleketin hemen her yerinde doğal yayılışı olan ağaç türüdür. özellikle kıyı egede çalı formunda bulunur ve 3-4 metreye kadar boylanır. kuzey ege ve karadeniz'de 25 metreyi geçen türleri vardır. palamut isimli meyvesi sincap, fare gibi orman kemirgenleri için çok önemli bir yiyecektir. aynı zamanda bu hayvanlar toprak altında depolama yaptıkları için gömdükleri tohumlar kendiliğinden filizlendir ve ağaçların yayılmasını sağlarlar.
    ister çalı formunda olsun ister ağaç formunda, hem kazık kök yapar hem de saçak kök. erozyon ile mücadele için çok önemli bir türdür. toprağı çok iyi tutar.
    yüksek miktarda karbon ve toz emebilme özelliği vardır.
    60 yaşını geçtikten sonra günde ortalama 60 litre kadar su üretir ve yeraltı kaynaklarına yönlendirir. içme suyu üretme ve temizleme konusunda başarılı bir türdür.
    ağaç formunda olanlar kuşlar için önemli konak olur. yaşlı meşeler nesli ciddi tehlike olan anadolu kartalı ' nın en çok tercih ettiği yuvadır.
    meyvesi kuşlar ve kemirgenler tarafından besin kaynağıdır.
    yaprak döken türleri orman toprak kalitesini arttırır. dökülen yapraklar karbon açısından zengin torf haline gelirler ve ormanı beslerler.
    havayı filtreleme özelliği mutlaka var ama ne oranda olduğu hakkında bir bilgiye, elle tutulur bir kaynağa rastlamadım. bilgi sahibi yazarların yeşillendirmesini bekliyorum.
    tohumdan fidan yetiştirecek, bireysel ağaçlandırma projesi yapacak yazarların tercih etmesi gereken türlerden biridir.
    tohumları genelde sonbaharda toplanır. fakat ilk dökülen tohumlar büyük ihtimalle kurtlu olduğu için toplanmamalı. ekim ayı gibi ağaç üzerindeki kahverengileşmiş tohumları toplayabilirsiniz. yerden topladığınız tohumlar da olur fakat üzerilerinde minik delikler var mı kontrol edin. küçücük bir delik bile görseniz atın gitsin.
    tohumları iki gün suyun içinde beklettikten sonra toprağa gömebilirsiniz ya da pamuğun içine alıp. çimlendikten sonra toprağa gömebilirsiniz. ben bu şekilde yapıyorum. pamuk içinde çimlendirmek daha garanti bir yöntem. ilk yıllarda biraz geç büyür, hevesiniz kırılmasın.
    tohum toplamaya başlamadan önce ağacı inceleyin. güzel büyümüş mü? iyi çap yapmış mı? hastalık kapmış mı gibi soruların cevapları sizi tatmin ederse öyle tohum toplayın. iyi fidanlar iyi ağaçlardan yetişir unutmayın.
    bu ağacın türkiye'de yaşayan yirminin üzerinde türü var. tohum toplarken nereye dikecekseniz o bölgeden tohum toplamakta çok önemli. mesele balıkesir'den gelen meşe tohumunu izmir'de diktiğiniz zaman fidan büyük ihtimalle tutar ama balıkesir'de büyüdüğü gibi büyümez. verim açısından arada ciddi fark olur.
    edit: imla
    edit; bu başlık altında ve internette meşe ağaçlarının 50 yaşına gelmeden palamut vermedikleri iddia ediliyor. bu bilgi kesinlikle yanlıştır. yetiştirdiğim çok sayıda meşe ağacı 5 yıl içinde palamut verdi. izmir'de çok sayıda palamut veren genç meşelik tarif edebilirim. hasanağa parkında, kültür parkta, homeros vadisinde, bostanlı sahilde çok sayıda örneğini görebilirsiniz.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap