7 entry daha
  • yanlış yönlendirme yapmamak gerekiyor. adına 'kimyasal katkı maddesi' sıfatı ekleyince çok ürkütücü fakat yalnızca bir 'karbohidrat' dediğimiz zaman o kadar da ürkütücü değil.

    hakkında tartışmalar olduğunu öğrendiğimde açıkçası oldukça şaşırdım. en baştan söyleyeyim, sandığınız kadar zararlı bir malzeme değil. (hele birisi helal değil falan demiş. ne helal ne değil bilmiyorum ama su yosunları da helal değilse siz ne yiyeceksiniz?)

    detaylı araştırma kısmına geçtiğimiz zaman ise carrageenan için zararlı olduğu yönünde tartışmaların alevlenmesine yol açan ve bu tartışmaları oluşturan bütün sitelerin temel aldığı "1" araştırmacı var. bu kişinin bu konuda yazdığı review makalesi 2001 yılına ait. makalede yazan da carrageenanın parçalanmış halinin 1982'de yapılan bir araştırmada hayvan modellerinde ülser gibi bazı problemlere 'yol açabilecek potansiyele sahip' olduğu. makalenin refere ettiği diğer yayınlarda çeşitli kanser tehlikesi olduğu yönünde araştırmalar da var. diğer yayınlarda bahsedilen genel dayanak noktasına göre parçalanmış carrageenan poligeenan adı verilen bir forma dönüşüyor, ve bu da sindirim problemlerine yol açıyor (poligeenan diye bir şey yok aslında. degraded-carrageenan'a poligeenan diyelim demişler. bir carrageenan molekülü mesela 100 zincirli ise bu parçalanında oluşan daha küçük 20'şer zincirli parçalara poligeenan demişler).

    buna karşılık geçtiğimiz 5-10 yıllık sürede poligeenanın, gıdalara eklenen carrageenandan oluşamayacağı yönünde bazı araştırmalar da var. ilaveten, bahsettiğimiz o "1" makalenin bazı yanlış bilimsel yöntemlerle oluşturulduğu ve vardığı sonucun tekrarlanamayarak bilimsellikten uzaklaştığı yönünde çeşitli açıklamalar var. bu ne demek oluyor; carrageenan zararlı diyen herkesin kaynak gösterdiği makale aslında büyük ihtimalle yanlış!
    bunun kaynakları da; burada, burada ve burada. ayrıca bakın burada da anlatmışlar.

    kimse tabi bu kaynakları açıp okumayacağı için ben konunun özetini söyleyeyim:
    kansere sebep olan madde poligeenan. bir carrageenan formu fakat gıdalarda kullanılan maddeden poligeenan oluşması gibi bir durum söz konusu değil. doğada doğal olarak bulunabilen bir şey de değil.

    özellikle son zamanlarda türeyen sağlıklı beslenme adı altında adında bilmedikleri her terimi google'a yazıp doğru/yanlış her türlü bilgiyi alıp yayan oluşumlara dikkat edin. bakın bu bilgilere ulaşmak yaklaşık 15 dakika sürdü, ama gidip marketlerde saatlerce sürecek'kimyasal madde' kontrolünden kurtardı.

    özet: okuduğunuz her şeye inanmayın, araştırıp doğrusunu öğrenmek zor değil.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap