5 entry daha
  • bu başlığa yazmayı ihmal ettim. kusuruma bakmayın. bir önceki yazımız (#77838957) bu gizemli adamın hayatına çok iyi değinmemiz gerekiyor.

    sauniere, kendisini bieil ve hoffet'ye tanıttıktan sonra paris'te üç hafta geçirdi. kilise yetkilileriyle yaptığı toplantılar esnasında ortaya çıkan sonuçlar bilinmemektedir. bilinen şudur ki bu taşra rahibi hoffet'nin elitlerden oluşan etrafına alelacele ve içtenlikle kabul edilmişti. emma calve'nin sevgilisi olduğu dahi iddia edilmektedir. o dönemdeki söy'lentiler, onlar arasında bir ilişkiden söz etmektedir ve şarkıcının tanıdıklarından birisi, onun papaz ile ilgili 'saplantı'lı olarak tanımlamaktadır. ne olursa olsun, uzun müddetli yakın bir arkadaşlık sürdürdükleri konusunda kuşku yoktur. sonraki senelerde, şu an dahi dağ yamacındaki kayalara reyilmiş isimlerinin baş harflerine benzer şekilleri içeren romantik kalplerin bulunabileceği rennes-le-chateau yöresine, sıklıkla onu ziyarete gitmiştir. paris'te kalışı esnasında sauniere louvre'da da biraz vakit geçirdi. bunun, ayrılmadan önce üç resmin reprodüksiyonunu satın almasıyla ilişkili olması kuvvetle muhtemeldir. bunlardan birinin 13. asrın nihayetinde, kısa bir müddet hükümdarlık süren papa v. celestin'in, kimliği bilinmeyen bir ressam tarafından yapılmış olan portresi olduğu görülmektedir. baba veyahut erkek çocuk, hangi david teniers olduğu belli olmamakla birl ikte, birisi david teniers'in eseriydi. üçüncüsü, muhtemelen nicolas poussin'in en tanınmış tablosuydu; 'les bergers d' arcadie' ('arkadya'nın çobanları').

    rennes-le-chateau'ya dönüşünde, sauniere köy kilisesi'nin restorasyonuna devam etti. işler ilerlerken altında yeraltı kabirinin, iskeletlerin bulunduğu söylenen bir kabir odasının olabileceği, 7. ya da 8. asırdan kalma, enteresan şekilde reyilmiş, garip bir lahiti çıkardı. ayrı olarak sauniere biraz daha garip projelere eğildi. sözgelişi, kilise bahçesinde, hautpoul de blanchefort markizi marie'nin kabiri vardı. kabrini belirten kabir taşı ve lahit, abbe antoine bigou tarafından tasarlanmış ve yerleştirilmişti; gizemli parşömenlerden ikisini yazdığı anlaşılan, sauniere'nin bir asır ö0nceki selefi. ve maksatlı biçimde yapılmış bir dizi yazım yanlışları

    ve boşluklar içeren kabir taşındaki yazıt, poussion ve teniers'e atıfta bulunan parşömenlerde gizlenen ileti için mükemmel bir kelime oyunuydu. harfler yine tertip ettiğinde, yukarıda alıntılanan poussin ve siyon'a atıf yapan saklı sözcükleri oluşturacaktı ve hataların onları tam olarak o şekilde yapmak için kurgulandığı anlaşılıyordu.

    markizin mezarındaki yazıtın evvelce kopyalanmış olduğunu bilmeden, sauniere onları sildi. sergi lediği tek tuhaf davranış bu mukaddesliği bozma eylemi deği ldi. inançlı kahyasının eşl iğinde, yakındaki kırsal yerlere yürüyerek uzun yolculuklar yapmaya, göründüğü kadarıyla bir değeri ya da ilginçliği olmayan taşlar toplamaya başladı. ayrı olarak fransa'nın çeşitli yerlerinden olduğu kadar almanya, isviçre, italya, avusturya ve ispanya'dan kim olduğu bilinmeyen kişiler1e geniş biçimde mektuplaşmaya başladı. hiçbir de-ğeri olmayan posta pulları yığınları biriktirmeye başladı. ve çeşitli bankalarda karanlık hesaplar açtı. bu mektuplardan birisi, sadece sauniere'in işine yardımcı olmak kasıtıyla rennes-le-chateau'ya uzun bir yol tepen, paris'ten bir temsilciye bile gönderilmişti.

    sauniere, yalnızca posta fiyatı olarak büyük bir tutar harcıyordu; hayatını sürdürebileceği senelik gelirinin çok daha fazlasını. sonra, 1896'da ciddi, şaşırtıcı ve önceden görülmemiş miktarlarda para harcamaya başladı. hayatının sonuna doğru, 1917'de harcamaları en azından birkaç milyon sterline eşdeğer olabilirdi.

    bu izah edemeyen zenginliğin bir bölümü, beğenilen kamusal işlere adandı; mesela köye çıkan çağdaş bir yol inşa edildi ve su akışını sağlayan tesisler heyetdu. diğer harcamalar daha idealistti. dağın tepeden bakan sarp bir yamacında bir kule, tour magdala yapıldı. sauniere'in kendisinin hiç oturmadığı, villa bethania isminde, zengin bir taşra hanesi yapıldı. ve kilise yine dekore edilmekle kalmadı, en garip tarzda yine dekore edildi. girişin üzerindeki sundurma eşiğine latince bir yazıt kazındı: terribilis est locus (bu yer korkunç)

    aynı dönemde girişin içine iğrenç bir heykel dikildi, antik musevi efsanesine göre gizemlerin sorumlusu, gizli hazinelerin savunucusu, süleyman tapınağı'nı inşa eden iblis asmodeus'un gösterişli bir tasviri. kilise duvarlarına haç makamları'nı tasvir eden parlak, gösterişli boyanmış plakalar yerleştirildi; her biri bir takım garip meblağsızlıklarla farklılık gösteriyordu, bir takım izah etmesi güç teferruatlar ilave etti; mukaddes kitabın kabul edilen izahından bir takım aleni ve güç anlaşılır sapmalar. mesela isa'nın cesedinin kabre taşınmasını resmeden xıv. makam'da, arka fonda bir dolunayın hakim olduğu karanlık bir gece sema vardır. sauniere hemen hemen bir şey ima ediyormuş gibidir. fakat ne? isa'nın gömülmesi hava karardıktan sonra mı oldu, incil'in bize anlattığından birkaç saat sonra mı? yoksa ceset kabirden dışarı mı çıkarıldı, içine konmamış mıydı?

    devam edelim derim.
hesabın var mı? giriş yap