5 entry daha
  • allah'ın vizyonsuz safevisi! düşündün düşündün bunu mu buldun? gerçekten alevileri hacı bektaş-ı veli'nin sünni bir teosofist olduğunu ve dışlamaları gerektiğini empoze ederek kandırabileceğine inanıyor musun?

    bir defa cehalet aleviliği izaha etimolojiden başlamakla kendini gösteriyor. buna emin olabilirsiniz. zira bugün alevilik dediğimiz kültürün gerçek adı kızılbaşlıktır. alevi denince suriye'de esad'ın bağlı olduğu mezhep akla gelir ki bunlar muhtemelen heterodoks bir hıristiyan mezhebiyken müslümanlaşan semitik bir halktır.

    burada bir parantez açıp altını çizmekte fayda var. sünni medresenin nusayri adıyla sınıflandırdığı suriye alevileriyle anadolu alevileri dediğimiz halkın ne dinsel ne etnik açıdan hiçbir bağlantısı yoktur. dediğim gibi alevi adı bugün anadolu'daki kızılbaş türkmenleri ifade eden biçimiyle son yüzyılda devşirilmiş bir sözcüktür.

    kızılbaşlara alevi demeyi ilk akıl edenler kemalistler oldu. böyle diyerek sünni çoğunluğun kızılbaş nefretinden kaçınıp kızılbaş türkmenleri ulusal entegrasyona daha rahat dahil edebilmeyi planlamışlardı ki bir ölçüde de başarmışlardır.

    fakat eleman doğru bir noktaya değinmiş. tarihsel açıdan hoca ahmet yesevi ve hacı bektaş veli hiçbir şüpheye yer bırakmayacak biçimde sünni-hanefidirler. hoca ahmet yesevi'nin gençliğinde eğitim gördüğü medrese bellidir, hocaları bellidir, aynı hocalardan ders alan diğer ilahiyatçıların sünni eğilimleri bellidir, bunların rahlelerinden çıkmış ekoller sünnidir ve bektaşilerin bu ekollere sünni ve yesevi kökenleri nedeniyle geliştirdiği pozitif ilişkiler belli ve ispatlıdır.

    bir de sünni sufizminde alevi tarikatler-ebu bekri tarikatler diye başka bir ayrım vardır. işin ilginç tarafı bektaşilik bu anlamıyla da alevi değil ebu bekri tarikatlerdendir. bu durum silsilenamelerde apaçık bellidir. hacı bektaş veli'nin yetiştiği gelenek hz ali'ye değil hz ebu bekir'e bağlanır.

    kızılbaşların şiaya meyli hacı bektaş'tan çok çok sonraya * osmanlı-safevi politik çekişmesine dayanır. bu tarihten önce zaten on iki imamcılığın şia içinde bile popüler bir akım olduğunu söylemek mümkün değildir. tarih boyunca radikal şiiliğin aktığı asıl mecra yedicilik yani sebeiyye/ismailiyye/batıniyye denen harekettir. bu akım özellikle fatımi devletinin kurulmasıyla islam dünyasının hemen her yerine sirayet etmiştir.

    bugün iran ve şiilik bağlantısı çok doğal gözüküyorsa da tarihsel açıdan böyle bir durum sözkonusu değildir. mısır, iran'dan çok önceleri şiiliğin merkezi konumunu elde etmişti. ve mısır on ikici değil yedici şiilik güderdi. o zamanlar on ikici şiilik lübnan'daki dürzilerce temsil edilen kenarda kalmış zayıf bir inançtı. şia dendiği zaman akla gelen ismailiyye yani yedicilikti.

    on ikicilikle yedicilik arasındaki fark hz. ali'den sonra gelen imamların kim olduğu sorununa dayanıyor. şii akımlar arasında cafer-i sadık'ın imameti bir kırılma yaratmıştır. yedici/ismaililer bugün iran'da neredeyse peygamber muamelesi gören cafer-i sadık'ın imametini kabul etmezler. günümüz anadolu kızılbaşlarıysa cafer-i sadık'a çok yoğun bir muhabbet beslerler. yani anadolu kızılbaşlarının ismaili/batıni/karmati olmasına imkan ihtimal yok. bu gruplar arasında olsa olsa etkileşim olmuş olabilir ama organik bağa olasılık yok. bu hz muhammed'in peygamberliğini kabul etmeyen birine müslüman demek kadar abes. o işi bir kalem geçelim.

    gelelim anadolu alevilerinin on ikici şiiler olduğu safsatasına. yukarıda değindiğim gibi kızılbaşların horasan yani maveraünnehir yani günümüz orta asya'sına dayanan organik kökenleri bugün dahi çok iyi bilip hatırladıkları kurucu liderlerinin kimliği bu ihtimali ortadan kaldırıyor. gerçek adı kızılbaş olan anadolu alevilerini şiileştirmek için hacı bektaş-ı veli'yi ve hoca ahmet yesevi'yi alevilikten kaldırıp atmanız gerekiyor. ama günümüz kızılbaşlar bu kişileri çok net biçimde hatırlıyor. hacı bektaş veli'nin anadolu'da ocakları nasıl kurduğu, kurulmasına önayak olduğu biliniyor. delinin zoruna bak! alevilere hacı bektaş sünnidir sepetleyin gitsin demeye getiriyor. güler misin ağlar mısın?

    gerçekten böyle yaparak başarılı olabileceğine inanıyor musun?
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap