• tartışılması gereken bir iddia. geleneksel kaynaklarda bildirildiği gibi, hz. muhammed'in hayatı boyunca 13 eşi olmuştur. bunlar:

    1. hatice
    2. sevde
    3. ayşe
    4. zeyneb
    5. hafsa
    6. hind
    7. reyhane
    8. zeyneb
    9. cüveyriye
    10. safiye
    11. ümmü habibe
    12. meymune
    13. mariye

    bu evlilikleri sonucu dünyaya gelen çocukları ise şunlardır:

    1. kasım
    2. zeyneb
    3. rukiyye
    4. ümmü gülsüm
    5. tayyib
    6. fatma
    7. ibrahim

    hatice'nin ölümüne dek tek eşli bir hayat süren peygamberin onun ölümünün ardından birçok farklı kadınla evlenmesine rağmen, yukarıda adı geçen çocuklarının biri hariç hepsinin ilk eşi hatice'den, ibrahim'in ise ilk başta cariye olarak ona verilen mariye'den olduğu, diğer 11 evliliğinin hiçbirinden çocuk sahibi olmadığı göz önüne alındığında üç ihtimal ortaya çıkmaktadır:

    1. hz. muhammed hatice ile olan evliliği sonrasında bir nedenden çocuk yapma yeteneğini kaybetmiştir. mariye'den olan ibrahim'in varlığı bu şıkkı geçersiz kılmaktadır. normal şartlarda da 50'li yaşlarında bir erkek olan peygamberin çocuk sahibi olmak için biyolojik bir kusuru olmaması gerekmektedir.

    2. hz. muhammed'in hatice'den olduğu düşünülen çocukları aslında başka birindendir. dönem şartları ve aralarında yaş farkları olan altı çocuğun birden başka ilişkilerden olmasının absürdlüğü, bu şıkkı elemektedir.

    3. hz. muhammed, hatice ve mariye harici eşleriyle cinsel ilişkiye girmemiş, bunun sonucunda da bu 11 kadından hiçbirinden çocuk sahibi olmamıştır. hz. muhammed'in bu evliliklerinin bazılarının yaş bakımın oldukça genç, bazılarının da yaşça büyük dul kadınlar oluşu, ve bu evliliklerin çoğunlukla siyasi akrabalık ilişkileri kurmak amaçlı yapıldığı düşünüldüğünde, bu şık daha akla yatkın gelmektedir.

    yukarıda sayılan gerekçeler göz önüne alındığında, hz. muhammed'in hayatının farklı dilimlerinde hatice ve mariye ile karı-koca hayatı yaşadığı, diğer evliliklerinin siyasi amaçlı olduğu ve cinsel ilişkinin yokluğu sebebiyle kağıt üzerinde kaldığı, bu durumda da hz. muhammed'in tek eşli bir hayat sürdüğü yönünde bir iddia ortaya atılabilmektedir.
hesabın var mı? giriş yap