• manuscriptimi dergiye kaydettim, (bkz: submit) şimdi ne olacak diye merak edenler için;

    ön inceleme;

    makaleniz öncelikle editöryal ofis tarafından incelenir. formata uygunluk vs. bu kısımdan sonra uygun bir editöre gönderilir. editörün uğraşacak zamanı var ve kendi alanı ile alakalı ise makalenizi üstünkörü inceler. bilimsel dergide basılması için gerekli nitelikleri taşımadığını düşünürse bu aşamada reject edilebilir.

    bazı dergi editörleri manuscript'i hakeme göndermeden önce benzerliğini inceler. benzerlik oranı derginin belirlediği oranın üzerinde ise ( mühendislik için genellikle 15-20) ya reject eder ya da benzerliği düşürmeniz için geri gönderir size.

    bu aşamada out of scope yani derginin alanı dışında denilerek reject edilebilirsiniz.
    daha önce bu konu ile ilgili makale basmışsınız nasıl konu dışı diyerek reject edersiniz diye sinirlenmeyin hemen, ayıp olmasın diye out of scope demiştir.

    under review- hakem süreci

    bu aşamayı geçtiyseniz haftalar boyunca hakemin sonucunu beklemeniz gerekecek. bu bekleme süresi dergiden dergiye göre değişir. bir aydan önce haber gelmesi çok görülen bir durum değildir.

    hakemler makalenizin ilgili dergide basılmaya layık olup olmadığı konusunda editöre yardımcı olurlar. bazen accept as is ( olduğu gibi kabul edin) denilse de genelde düzeltmeler istenir. bu istenen düzeltmeler minor ya da major olarak ikiye ayrılır. minor ise işiniz kolay artık basıldı sayılır. zaman alacak biraz daha ama önünde sonunda basılacak. major revision bazen çalışmanın tekrar yapılması anlamına gelebilirken bazen de detaylı düzeltmeler isteyebilir. gözünün kesiyorsa düzeltmeleri yapıp tekrar gönderirsiniz. hakemin istediği düzeltmeleri yaptınız artık bu iş bitti diye düşünmeyin yine de reject edebilir.

    editör hakemlerin söylediklerine cevap yazmanızı ve ilgili düzeltmeleri yapmanız için size süre verir(2-3 ay kadar). düzeltmeleri yaptım iş bitti diye düşünmeyin tekrar düzeltme istenebilir. bu aşamalar tekrar edilir.

    bu aşamalar dergiden dergiye göre değişse de ortalama 5-6 ay sürebilir. dergiden dergiye göre çok değişir. ama 5 ay iyi bir süredir benim için.

    hakemleri memnun ettiniz okay verdi hepsi. işinizi bitmedi biraz daha sabredin. editör biçimsel olarak bazı düzenlemeler isteyebilir.

    editörün istediği düzenlemeleri de yaptınız. kabul edildi artık. önce size bir doi
    numarası verilir. doi numaranızı aldıysanız makalem var diyebilirsiniz. numara verilmesi biraz zaman alabilir

    sonuç olarak;

    sci indeksli bir dergide makalenizin yayınlanması sabır isteyen uzun bir süreçtir. sürekli ne oldu diye açıp bakmayın akışına bırakın başka çalışmalarınızla ilgilenin.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap