6 entry daha
  • (bkz: allelopati)
    (bkz: allelopatik etki) bitkilerin kökleriyle kimyasal madde salgılayıp diğerlerini kötü etkilemesi.

    videoyu sesli izleyemedim ama eğer kaynak belirtilmemişse büyük ihtimalle uydurmadır. bana avatar filminden çalınmış bir fantazi gibi geldi.

    bu arada konuyla ilgilenenler rhizobium bakterilerini de inceleyebilirler. bunlar baklagillerin köklerinde nodüller oluşturup bitkiden besin maddesi alırlar, karşılığında da bitkiye azot verirler.

    edit: anise mahlaslı yazarın gönderdiği şu videoyu izlemekte de fayda var.

    olay konuşma gibi değil de yardımlaşma, etkileşme. yani buna konuşma diyebiliyorsak öyleyse bazı fasulye ve mısır bitkilerinin tırtıllar tarafından zarar gördüğünde eşek arılarını çağırmasına da konuşma diyebiliriz. bu bitkiler zarar görünce eşek arılarına çekici gelen bir salgı salgılarlar, eşek arıları da gelip zarar veren tırtıllara larvalarını enjekte eder. larvalar tırtılları yeyip bitkiyi kurtarırlar.

    başka bir örnek, karıncalar ile yaprak bitlerinin arasındaki etkileşim. karıncalar yaprak bitlerini avcılara karşı korur, gerektiğinde onları uygun yerlere taşır, yeri gelir alıp evine yerleştirir mevsimi gelince onları tekrar çıkarır, onlara yuva yapar. karşılığında yaprak bitlerinin tatlı dışkılarını beslenme amacıyla alırlar. karıncalar ile yaprak bitleri gizlice birbirleriyle konuşuyor mu?

    ne çok konuşan varmış değil mi?
107 entry daha
hesabın var mı? giriş yap