3 entry daha
  • eğitim fakültesinde öğrenciyken eğitim sistemi üzerine çok kafa patlatırdık. herkesin farklı farklı fikirleri olurdu elbet ama istisnasız herkesin uzlaştığı tek fikir vardı. okumak isteyene kısaca açıklayayım (böyle bir hayalleri yoksa da "lan bu bizim niye aklımıza gelmedi" diyeceklerine eminim).

    eğitim sistemi herkesin dillendirdiği gibi özellikle, bile isteye bozuluyor. kendi çevremden örnek vereyim. tarih bölümü mezunu eski kız arkadaşım ücretli olarak felsefe öğretmenliği yapıyor. yine tarih mezunu diğer arkadaşlarım da sınıf ve ingilizce öğretmenliği yapıyor. bakın eğitim fakültelerinin ve formasyonun kazandırdığı nitelikleri tartışmak bir yana ücretli çatısı altında insanlar branşı dışında eğitim verebiliyor. durum gerçekten çok ümitsiz.

    peki sebep ne? bizim üzerinde anlaştığımız varsayımımız da şu: biliyorsunuz akp uzun süredir özel okulları teşvik ediyor. şu an özel okul sayısının artması ve yeterli olgunluğa erişmesi bekleniyor (kısaca devlet okullarıyla arada devasa bir kalite farkı oluşması bekleniyor, bu amaçla da devlet okullarının niteliği hızla aşağı çekiliyor). zamanı geldiğinde diyecekler ki: "biz o kadar sistem değiştirdik ama yok beceremiyoruz". tıpkı şeker fabrikaları kâr etmiyor bahanesiyle sattıkları gibi devlet okulları eğitim veremiyor bahanesiyle eğitimi özelleştirecekler hem de tamamen. düşünsenize: şehir merkezinde okul arazisi olan genişçe bir alan... offf ne rant kapısı be!.. büyükşehirler harici her şehirde ortalama 4-5 lise olduğunu varsayarsak...

    malum, devlete ait satacak pek bir şey kalmadı artık. dolayısıyla bu okulların arazileri de kısa süreliğine nakit akışı sağlar ama en önemlisi devleti yönetenlerin kambur olarak gördüğü eğitim giderleri devletin üzerinden kalkmış olur. akp gibi ultra liberal ve kapitalist bir partiden de daha azı beklenemezdi. ayrıca özelleşen eğitim sistemiyle her tarikat kendi müritlerini daha özgürce yetiştirebilecek. allah'tan fetöcüler şimdilik o kulvardan düşürüldü ama menzil gibi, üstelik şeyhine günah çıkarma gibi devasa bir yetki sunan bir başka risk kapı gibi karşımızda.

    dolayısıyla eğitim sisteminin ıslah edilmesini filan beklemeyin. devleti bu işten tamamen sıyırmaya çalışıyorlar. tabi bunlar bizim henüz 2010-2011 yıllarında ortaya attığımız teorilerimiz.
    edit: imla
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap