• nato'nun çok yüksek hazırlık seviyeli müşterek görev kuvveti. bu görev gücünün 30 zırhlı tugay, 30 uçak filosu ve 30 savaş gemisinden teşekkül edilmesi planlanıyor. 2021'de komutasını türkiye'nin üstleneceği açıklanmış.

    not: aynı görev gücü için "response force" (karşılık verme/tepki gücü) terimide kullanılıyor. sanırım uzun vadede resmi adı yerine bu kullanılır (allah bilir).

    nato genel sekreteri jens stoltenberg'in görev gücü ile ilgili (özet) açıklaması:

    "nato birliklerinin atlantik’te ve avrupa’da hızlı konuşlanmasını sağlayacak iki yeni komutanlık kuracağız. ayrıca komuta yapımıza 1200 personel daha alarak komutayı canlandıracağız. dahası, nato güçlerinin doğru zamanda doğru yerde olabilmesi için çabukluklarını artıracağız. ‘dört 30’lar adını verdiğimiz “nato teyakkuz girişimi” ile 2020’ye kadar gerektiğinde 30 gün içinde harekete geçmeye hazır, 30 zırhlı tugay, 30 uçak filosu ve 30 savaş gemisi oluşturacağız. zirvede aynı zamanda ırak’ta yeni bir nato eğitim misyonu kurulmasına karar vereceğiz. bu da teröre karşı savaşa destek olacak ve ışid’in yeniden ortaya çıkmasını engelleyecek. tüm bu çabalarımızda, türkiye’nin katkıları vazgeçilmez olacak. türkiye halihazırda ortak güvenliğimize çok fazla katkıda bulunuyor, nato operasyonlarına deaş’a karşı savaşa yaptığı katkılar da buna dahil. türkiye, ittifakımız için çok şey yapıyor ve verdiği bu destek son derece değerli.

    türkiye’nin 2021’de komutasını alacağı çok yüksek hazırlık seviyeli müşterek görev kuvveti’nin (vjtf) önemi nedir?

    nato’nun öncü kuvvetleri ya da diğer adıyla vjtf, sayısı 40 bin birliğe çıkarılan genişletilmiş nato mukabele kuvvetleri’nin unsurlarından bir tanesi. vjtf, 5000 birlikten oluşan, çok dilli bir tugay. bünyesinde kara, hava, deniz ve özel kuvvetler birlikleri yer alıyor. birkaç gün içinde harekete geçmeye hazır bir askeri birlik olacak. komutasını, türkiye, fransa, almanya, italya, polonya, ispanya ve ingiltere dönüşümlü olarak üstlenecek. bu da türkiye’nin avrupa-atlantik güvenliğine değerli katkılarının bir başka örneği."

    ilgili haber->

    nato resmi sayfası şeysi->
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap