8 entry daha
  • mucadele edilmesi en zor olan karakterdir..
    zira cinsayrımcılıgı sadece erkeklere mahsus bir hareket olsaydı mucadelenin sınırlarını cizmek ve dahi teorisini uretmek kuskususz ki cok daha kolay olurdu..
    cinsiyetcilik binlerce yıl suren bir surece yayılmıs oldugundan, kadınlar tarafından da en az erkekler icin oldugu kadar icsellestirilmistir..
    toplumsal degerler de gerek erkek gerekse kadın tarafından buna gore sekillendirilmistir.. sozgelimi kadınlar da namus kavramının savunuculugunu yapmak adına birbirlerine pekala orospu yakıstırmasını yapabilmektedirler.. hatta onun bunun evladı lafını kullanan ne cok kadın vardır cevremizde, lafın nereye dayandıgının farkına bile varmaksızın..
    bu kadınlara seksist diyebilir miyiz?
    belki evet, belki de hayır..
    hayır; cunku ezme - ezilme ilskilerinin iki tarafı vardır ve kadın tum icsellestirmisligine ragmen erkek egemen baskı altında ezilen taraftır..
    evet; cunku seksizm bir ideoloji olduguna gore cinsiyete bakmaksızın pekala taraftar bulmaktadır..

    konunun farklı cinsel yonelimler icin olan tarafına bakmak gerekirse; onların durumu kadınlarınkinden cok daha zordur.. kadın cinsi tek basına asagılanır bir unsurken escinsellik deyince bir de buna hastalıklı olmak seklinde bir yakıstırma eklenmektedir ki escinsel olmayı secen kisi hem cinsel yonelimine sahip cıkmak icin mucadele etmek hem de saglıklı bir birey oldugunu kanıtlamak durumunda kalmaktadır..
    escinsellik sozkonusu oldugunda kadın ve erkek tarafların aynı noktada bulusarak bu insanlara hastalıklı gozuyle bakması ise onları daha da yalnızlastırmakta, islerini daha da zorlastırmaktadır..

    cinsiyetcilikle ilgili teori uretmenin zorlugu ise, seksizme karsı mucadele edenlerin saflarında birbirinden cok farlı duruslar ortaya cıkarmaktadır.. hal boyle olunca bunların arasından da birbirlerini seksist olmakla suclayanların cıkması son derce kacınılmazdır..
    en onemli ayrılık da erkek egemen dilin kullanımında ortaya cıkmaktadır ki birileri bu dili reddederek sekilci feminist olmakla suclanırken birileri de seksist olmaya mahkum edilebilmektedir..
    isin icine bir de sınıfsal perspektif eklendiginde cinsiyetcilikle mucadele saflarında sapla saman iyiden iyiye birbirine karısmaktadır..

    diger yandan; mucadele icerisinde kadınların toplumsal cinsiyet rolleri geregi dıslandıgına kendi adıma tanık olmus degilim.. hangi perspektife dayanırsa dayansın cinsayrımcılıgına karsı mucadele edenler kadının bakımsız ve pasaklı olması gerekliligine inanacak bir aymazlık icinde degildirler.. bugune kadar sozgelimi duzenli manikur yaptırdıgım icin bana seksist gozuyle bakan olmadı hic.. but tur yaklasımlara cok eskiden bazı sosyalist cevreler icinde raslanırdı zaman zaman.. ki artık o da kalmadı pek..

    onemli olan bazı ayrılıklara ragmen her mucadele seklinin erkek egemen ideolojiye yonelik oldugunu gormek ve boyle kabullenmektir..
    benim icin altını doldurabildigi ve nereye dayandıgındıgını bildigi surece her mucadele sekli mesrudur..
    (sozgelimi bir kadın tarafından soyleniyorsa, orospu kelimesinin neden ve nasıl sarfedildigine bakarım.. dogrudan lanetleme yoluna gitmek binlerce yıllık bir tarihi gormezden gelmek demektir.. namus bekciligi yapmak adına ve bilincli davrandıgını iddia eden bir kadın kullanılmıssa ben de o kadına seksist deme hakkımı kullanırım.. ama yine de o kadına saldırmak yerine onu ironiyle karsılamayı tercih ederim ki bu kendimi de iceren bir ironi olmaktan oteye gitmez)
30 entry daha
hesabın var mı? giriş yap