3 entry daha
  • berlinin göbeğindeki bu parkı ada kabul edersek etrafını tekneyle dolaşmak 3 saati geçer. park, abartmak gibi olmasın yüze yakın noktadan köprü ile çevrelenmiştir. vaktiyle katıldığım çift katlı bir tekne gezisinde köprü altlarından geçerken kafanızı vurmayın diye almanca fransızca anonslar yapılmıştı, zira ayağa kalkacak olsanız beyin kanaması geçirmeniz işten değil. hemen belirteyim böyle bir tekne gezisi için almanca bilmek şart gibi gözüküyor. yoksa biraz hava almış olursunuz biraz da gezmiş.

    bir yerinde altın olduğunu sandığım siegessaule zafer anıtı bulunur. diğer bir yerinde öyle devasa bir boru vardır ki burada hayvanat bahçesinin* atıklarının zaman zaman süzgeçlendiğini sanıyorum. ayrıca adını tercüme edince hayvanat bahçesi anlamı çıksa da asıl hayvanat buranın bir parçası sayılabilecek, tek farkı ücretli olması olan zoologischer gartenda bulunur. tiergartenda ise hayvanattan çok nebatatın bulunduğunu söyleyebiliriz. tabii hemen burada bunun nedenini izah eden bir rivayeti anlatalım:
    vaktiyle kraliyet ailesinin avlanma alanı olarak kullandığı bu tiergarten müessesesi zamanla hayvanatın neslinin tükenmesi ile, kraliyet ailesi zorduruma düşmüş. bir fransızın tavsiyesi üzerine bütün hayvanatı parkın bir köşesinde, ne köşe ama burayı bile yürüyerek gezmek 3 saati almaktadır, toplamış ve üremeleri için fırsat vermiştir. burada çoğalan hayvanat parka salınıp kraliyet ailesinin av partilerine hizmet etmiş epeyce bir süre. lakin kral ikinci friedrich'nin av merakı olmaması nedeniyle, 1700 lerde hayvan hakları savunucularının da etkisi ile tiergarten hayvanattan çok nebatata yönelik bir park olarak resmi kayıtlara geçmiş, malum köşe ise birkaç hayvanat transferi ile hayvanat bahçesi olarak başlamış ve bu köşe akvaryum bölümünün de ilavesi ile bugün yılda 3 milyona yakın turistin ziyaretine uğramaktadır.

    son olarak belirtmeden geçmeyelim, bu park yaz aylarında münihdeki meşhur englischer gartenı anımsatır, ama sadece anımsatır çünkü nerde englischer garten, nerde tiergarten.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap