• kafa patlattigim bir konu.

    ortak argumanlar soyle;
    • cahil cesaretli cunku kaybedecegi biseyi yok. o yuzden herseyi yapar. utanmaz sikilmaz. konforu yuksek olmadigi icin dusse bile cok yuksek olmayan konforunda yasamaya devam eder. tamam mantikli diyelim.

    • egitimli insan plan yapar. dusunur, dusunur, dusunur. hata yaparsa buyuk kaybeder (ne kadar buyukse artik!). konforu bir nebze iyidir ve bu konforu asla kaybetmek istemez. tamam mantikli diyelim.

    bu baglamda egitimli insanlar konfor alanlariyla ve sistemin etkisiyle sinirlandirilmis birer mahkum degiller mi? buyuk cogunlugu bence oyle. ıcinde bulunduklari habitatta yasamlarini idame ettiriyorlar ve etliye sutluye karismadan yasiyorlar genelde. "evim olsun, arabam olsun, emekli olayim ve oleyim". bu baglamda cahil insan daha ozgurce hareket edebiliyor olmuyor mu? daha ozgur olmuyorlar mi? bir de olayin kaybetme noktasi var? ne kaybecegiz ki? goren de sanacak katlarimiz, yatlarimiz hamamlarimiz var. aileden kalma bir ev ve kuru memur maasi ya da ozel sektorde 50 sene once koyunden sehre gelmis ve cahil diye addedilebilecek muammer amcanin 2. nesil yonetenlerinin islettigi sirketten alinan eh iste bir maas. cogumuzun kaybedecegi hepi topu bu.

    ulkede egitim, yonetenler ve aile oyle bir isliyor ki egitimli insani cahil cesaretliyken onlara hayatlari boyunca korku yukluyorlar. aman sunu yapma bu olur, aman oraya gitme bu olur, aman o isi yapma bu isi yap, aman sistemle barisik ol isini kaybedersin diyerek. bunu yillara yayarak yapiyorlar ve egitimli korkak bireyler yetistiriyorlar. egitimli insan cok karli olarak ongordugu bir isi yapmak istese yillarca yuklenmis korkusundan, kaybedecegini asiri dusunmesinsen yapamiyor. isinde mutlu olmasa bile kendini o iste calismaya mecbur hissediyor. onemli olan kazandigi ya da ona bahsedilen konfor alanini korumak. baska bisey de degil. uzarda uzar bu ornekler. ne diyeyim;

    aci su ki; egitimliler (biz) sistemin, egitimin ve ailenin bir nakkas edasiyla isledikleri konfor alani koruyuculari korkaklarizdir. daha fazlasi kesinlikle degil.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap