• çin ortadoğu'daki ekonomik değişimler sırasında bu bölgeye yardım ve yatırımlarını sürdürüyor olması ve bunun yalnızca 90 milyon dolarını insani yardım olarak yapması, yeniden şekillenecek ortadoğu'da siyasi ve ekonomik olarak masada ve söz sahibi olmasıyla ilişkilendirilebilir. yani olay kesinlikle insani değerlerle ilgili değil.

    peki çin 2011'deki arap baharı'ndan bu güne kadar ortadoğu politikasına hiç karışmazken ne oldu da masada yer alması gerekti?
    cevabı yine açıklamalarda gizli. çinli uzmanlar bu yardım sözüne dair konuşurken açıklamalarında "her iki tarafın da ticarete odaklanmak yerine enerji alanında iş birliğini derinleştirmesi gerektiğine" işaret ediyor. çünkü; çin petrol ve doğalgazın yarısını kendisi üretiyor ama enerji ihtiyacı çok daha fazla. bu nedenle de ihtiyacı olan petrol ve doğalgazın yarısını da ortadoğu'dan alıyor. dolayısıyla bölgede söz sahibi ülkelerle uyuşmazlık seçeneklerini de değerlendirip masada söz sahibi olmayı tercih etmişler gibi görünüyor.

    çin devlet başkanı şi cinping, pekin'de 10 temmuz 2018'de 22 arap ülkesinin katıldığı konferansta arap ülkelerine 23 milyardan fazla dolar kredi ve insani yardım taahhüt etti. kuşak ve yol projesi (one belt-one road) yoluyla 9 arap ülkesi ile (ırak, ürdün, lübnan, libya, s.arabistan, sudan, suriye, yemen ve mısır) yakın ticari iş birliği kuran çin'in, ortadoğu bölgesinin dışında bir ülke olarak buradaki sorunların çözümünde daha "pratik yollar"(!!!) bulacak bir "ortak" (!!!) olacağına vurgu yapıldı.

    çinli uzmanlar boş durur mu hemen açıklamaları ardı ardına sıraladılar:
    her iki tarafın da "ticarete odaklanmak" (!!!) yerine "enerji alanında iş birliğini derinleştirmesi" (!!!) gerektiğine işaret edildi, üretim kapasitesi alanında yapılacak iş birliğinin arap ülkelerinin sanayileşmesini hızlandırabileceği vurgulandı.

    işin özü, tepişmelerin bitip tozun dumanın ortadan kalkmasını bekleyen çin, kendi enerji güvenliği için arap ülkelerine sunduğu, amerika'nınkine göre daha makul, daha kısa vadeli ve öngörülebilir önerileri karşılık bulmuşa benziyor.

    trump'ın nato toplantısı öncesinde rakip olarak tanımladığı rusya'nın yanına ticaret savaşlarında bir de çin boy göstermeye başlamıştır. bölgedeki yeni ortak hayırlı olsun.

    kaynaklar: 1
    2
    3
    4
hesabın var mı? giriş yap