62 entry daha
  • uzayda bolca bulunan parçacık. fakat nötrinoları keşfetmek oldukça zor çünkü herhangi bir elektriksel yükleri yok. ayrıca diğer parçacıklarla çok az etkileşime girdiği için nötrinoları algılamak hiç de kolay değil.

    fakat nötrinoları gözlemlemek için bir araç var. bu araç sayesinde uzayda gelişen olaylar hakkında bilgi sahibi olabiliyoruz ve hatta milyarlarca ışık yılı uzaklıkta olan olayları öğrenebiliyoruz. "icecube" dünyanın en büyük nötrino teleskopu ve güney kutbu'nda* yer alıyor.

    muhtemelen herkes karadelikleri duymuştur. her galaksinin merkezinde bir karadelik bulunmakta. bazen galaksiler uzaya büyük bir enerji miktarı fırlatıyor. bu enerji miktarının adına "kozmik jet" deniyor. bu jetlerin içinde nötrinolar da bulunuyor. bir jet direkt olarak dünyaya doğru yönelirse bunun adına blazar deniyor ve işte bu noktada icecube işin içine giriyor.

    nötrinolar dolaylı yoldan gözlemleniyor. nötrinolar, icecube'nin buzundan geçtiği zaman mavimsi, morötesi (ultraviyole) bir ışığın ortaya çıkmasına sebep oluyor. bunun adına da çerenkov ışıması deniyor.

    icecube, uzayın derinliklerinden (yaklaşık 4 milyar ışık yılı uzaklıkta yer alan bir galaksiden) yüksek enerjili (290 teraelektronvolt) nötrinolar keşfetti. ilk kez nötrinolar çok uzaktaki belli bir blazar ile ilişkilendirildi. zira 22. eylül 2017 orta avrupa saati ile 22:54:30'da nötrinolar icecube tarafından keşfedildi. bu keşfedilen ilk nötrinoya icecube-170922a adı verildi ve büyük bir olasılıkla bilim tarihine girecek çünkü 170922a, bilim insanlarının başlangıç noktasını bulduğu ilk nötrino.

    http://science.sciencemag.org/…7/11/science.aat2890
    http://science.sciencemag.org/…7/11/science.aat1378
32 entry daha
hesabın var mı? giriş yap