2 entry daha
  • steven spielbergün sansasyonel filmi jaws'ın da etkisiyle toplum içinde yaygın genel kanının aksine insanlar için en büyük tehlikeyi oluşturan köpekbalığı türü. insanlar için bu denli - büyük beyaz köpekbalığından** bile fazla olacak kadar - büyük bir tehlike oluşturmalarının belli başlı birkaç sebebi vardır.
    bunlardan biri bu köpekbalığının saldırgan davranışları, ya da diğer bir deyişle çok çabuk ve bir anda tahrik olmasına neden olan dengesiz ve agresif kişiliğidir. nitekim yapılan araştırmalar testosteron düzeyi en yüksek türün boğa köpekbalığı* olduğunu ortaya çıkarmıştır. en ufak bir yanlış hareket bile bu hayvanları tetiklemeye ve saldırıya geçmesine yeter. nitekim erich ritter olayında olan da işte tam budur.
    diğer bir sebep bu hayvanların beslenme alışkanlığıdır. fok, deniz aslanı, ayıbalığı gibi paletayaklılar ve kimi yerlerde ton balıklarından oluşan çok spesifik bir diyetleri olan büyük beyazların aksine, bu tür denizde bulduğu hemen hemen tüm canlılar ile beslenir; küçük balık sürüleri, kaplumbağalar, kafadanbacaklılar ve bilimum deniz memelisi. diğer bir deyişle, büyük beyaz saldırılarının nerdeyse tümü insanların, sualtından bakıldığında, bir sebepten - suyun bulanık olmasından, sörf tahtasının üstünde eller ve ayaklar suda sallanır biçimde yüzmelerinden, ya da siyah dalgıç kıyafetleri ve paletler ile dalış yapıyor olmalarından - dolayı foklara veya deniz aslanlarına benzemesi ve büyük beyazlarca bu şekilde algılanmasının bir sonucudur. kaldı ki filmlerde olduğu gibi büyük beyazlar insanları yemezler, bir ısırık aldıktan sonra tadını beğenmeyip bırakırlar; ancak zaten iş işten geçmiştir. oysa boğa köpekbalıklarının bir tehdit olarak algılamaları, çok aç olmaları veya tahrik edilmeleri sonucunda insanlara saldırdığı olaylar - sayıca az da olsa - bilinmektedir.
    boğaların bu kadar tehlikeli olmalarının son ve belki de en önemli nedeniyse bu türün hem sığ sularda yüzebilen hem de tatlı sulara da girebilen tek tür olmasıdır; ki bu sayede insanlarla karşılaşma şansları diğer türlere göre çok daha yüksek olur. özellikle ganj, amazon ve avusturalyadaki bazı nehirler, etraflarındaki kalabalık nüfus yoğunluğu ve/veya bulanık sularına bağlı kısıtlı görüş mesafesi dolayısıyla boğa saldırılarının en sık görüldüğü yerlerdendir. bu faktörler sebebiyle bu nehirlerde balık tutan balıkçılar bir numaralı hedefler haline gelirler. kaldı ki bu balıkçıların avladığı balıklar boğaları da aynı noktaya çeker ve hem balıkçılar hem de nehire başka sebeplerden giren diğer insanların saldırıya uğrama risklerini daha da arttırırlar.
    kısaca birebir karşılaştırıldığında büyük beyaz köpekbalığı kadar ölümcül olmasa da, gerek çok daha agresif ve dengesiz olan kişilikleri, gerek tat ayırdetmeyen damak zevkleri, gerekse insanlarla çok daha sık karşılaşmalarından dolayı boğa köpekbalıkları en çok insan ölümünden sorumlu köpekbalığı türüdür.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap