1 entry daha
  • mtv’nin bir kez daha “grammy öncüsü” rolünü üstlenmek için çırpındığı ödül töreni.

    2000’li yıllardaki popülaritesini ve saygınlığını kaybeden mtv, 2010’dan bu yana hem prestijini artırmak hem de önemli bir ödül töreniymiş gibi davranmak için grammy‘nin “en iyi müzik video” dalının kazananlarını ve hatta adaylarını dahi tahmin etmeye çalışıyor. bunun bir sonucu olarak da “fan oylaması” diye adlandırdığı “yılın videosu” dalını kulis arkasında kendi belirliyor (ki bu arada belirteyim ödüllerin çoğunu törene gelenlere vermek üzere kuliste kendi dağıtıyor).

    mtv’nin “yılın videosu” seçtiği ve bir sonraki yıl grammy’de “en iyi müzik video” dalının kazananları:

    – bad romance (2010/2011)
    – we found love (2012/2013)
    – bad blood (2015/2016)
    – formation (2016/2017)
    – humble (2017/2018)

    2013’te mirrors ile yılın videosu ödülünü kazanan justin timberlake, 2014 grammy ödülleri’ne suit & tie şarkısını yollamış ve en iyi müzik video dalını kazanmayı başarmıştı. yani mtv o yıl da kazananı tutturmuştu.

    kendi kendine üstlendiği bu “altın küre” ve “bafta” gibi öncülük rolü sonucunda bu yıl da adaylıklara kuliste karar verecek ve insanların zaman ayırıp verdiği tüm oylara kahkahalarla gülecek.

    eğer bu gerçek bir fan oylaması olsaydı 13-20 yaş arası elinde telefon sürekli oy kullanan gençlerin favorisi olan camila cabello ve ariana grande yılın videosu için kıran kırana yarışırdı ama şu an tahminler grammy kazanma ihtimali çok yüksek olan this is america yönünde.

    bir diğer önemli nokta da yılın videosu dalına aday olan tüm videolar 30 eylül 2017 tarihinden sonra yayınlanmış, 2019 grammy ödülleri’nin takviminin başladığı gün. buna karşılık mtv video müzik ödülleri temmuzun ikinci haftasından itibaren yayınlanan videoları kapsar. 7 temmuz ile 30 eylül arasında kalan o üç aylık sürede yayınlanan tüm videoları yok saymışlar. hayır, mtv grammy öncülüğüne bu kadar meraklıysa tarihlerini grammy’ye göre ayarlasın da o aradaki süre içinde yayınlanan videolara yazık olmasın değil mi?

    yılın videosu dalındaki hilekarlığı bir yana, mtv’nin bu yıl çok ciddi bir reyting problemi var. son yıllarda zaten reytingi sürekli düşüyordu, geçen yıl game of thrones‘un finaliyle çakışması da eklenince altı milyon gibi komik bir reyting aldılar ve bu yıl bunu düzeltmeye çalışacaklar ki adaylıklara bakarak bunu görebilirsiniz. daha albümünü dahi yayınlamamış ve tek bir videosu olan ariana grande beş dalda adaylık almış, bunların biri de “yılın artisti” dalı. bu kız nisanın son haftasına kadar ortalıkta bile yoktu, hangi yılın artisti bu? üstelik hiçbir anlam ifade etmeyen no tears left to cry‘ın videosu nasıl en büyük dala aday olabilir? şarkıları her ne kadar liste başarısı yakalamış olsa da videoları pek bir vasat olan cardi b ise bunun bir başka örneği.

    buna ek olarak mtv muhtemelen hiç olmadığı kadar alçalacak ve skandal üstüne skandal patlatacak.

    bir diğer tartışma konusu prestijli ödül olarak sayılan vanguard ödülü’nin kime gideceği sorunsalı. geçen yıl beyaz bir kadın şarkıcıya -pink’e- verdikleri için bu yıl siyahi bir erkek şarkıcıya vereceği söyleniyor. en önde gelen isim ise jay z. ardından da kendrick lamar geliyor. bunların dışında konuşulan isimler ise hem bu yıl albüm yayınlamalarından hem de kendi dönemlerindeki şarkıcıların neredeyse hepsinin bu ödülü almış olmasından ötürü eminem ve christina aguilera. katy perry, lady gaga ve taylor swift bu ödül için tahmin edilen diğer isimler. hatta mtv’nin bu yıl iki kişiye birden ödül vereceğini iddia edenler var ki geçmişte bunu yaptığı olmuştu.

    adaylıklara bakmak gerekirse, aktif yılını geride bırakmış ve bu yıl sadece bir video yayınlamış bruno mars, kimsenin tahmin edemediği kadar adaylık almış. buna karşılık onlarca rekor kırıp bir tür fenomene dönüşen look what you made me do ise yılın videosu dahil bütün genel kategorilerden sıfır çekerek profesyonel dallardan üç adaylık çıkarmayla yetinmiş. taylor swift yılın en büyük pop şarkıcısı iken hem yılın artisti hem en iyi pop dallarında vurgun yemiş. üstelik bahsi geçen video geçen yılki mtv video müzik ödülleri’nde yayınlanmış ve yayın esnasında en yüksek reytingine ulaşmıştı. mtv’nin taylor swift’le olan meselesi başlı başına bir konu. diğer şaşırtıcı isim dört video birden yayınlayan justin timberlake‘in swift gibi vurgun yemesi ve sadece profesyonel alana sıkıştırılması. haziran ayı itibariyle sadece bir videosu olan ariana grande bir başka sürpriz. cardi b, drake, childish gambino ve post malone ise beklenen isimlerdi.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap