1 entry daha
  • -öncelikle satıcıların çoğuna inanmayın, unutmayın onların işi en çok kar edecek şekilde satmak, ama adamları da gereksiz yere germeyin bir gitarın alınabilecek en düşük fiyatı belli, hayal kurmayın, aramaya inanın.
    -kafanızda oluşturduğunuz modelin muhakkak amerika fiyatını öğrenin.
    -en iyi gitar diye bir şey yoktur, herkes için farklıdır. en iyi ton da bazen diğerlerine en az benzeyendir. ama yine de olumlu kabul edilen bazı özellikler vardır. örneğin sustain gibi, ya da ton çeşitliliği gibi..
    -gitar alırken denediğiniz gitarların sap ve gövdelerinin ağaçlarını öğrenmeye ve bunun tona etkisini anlamaya çalışın.
    -başlangıç için çok pahalı gitar almaya çalışmayın, çok paranız olsa bile yine de tavsiye etmem, bu 6 yaşında sex yapmaya başlamaya benzer****, önce keşfetmeniz lazım, ortalama bir gitarda çalarak dinlediğiniz müzikteki farklara dikkat ederek tonlama yapmayı, bir gitarda nelerin önemli olduğunu, alacağınız ekipmanları belirleyebilmeniz için şarttır. tanıdığım maddi açıdan çok rahat insanlar aldıkları en pahalı gitarlarla genelde mutlu olamayıp sürekli gitar ve ekipman değiştirerek suçu edevatlara atarlar.
    -markalara ve üretim yerlerine çok saplanmayın, evet çok büyük ihtimal amerikan fender başınızı pek ağrıtmasa da başlangıç için yerli bir vic ile başlamak sizin ufkunuzu daha açabilir, elinizdeki parayla daha çeşitli ekipman ve eğitime harcayabilirsiniz.
    -yine de çin yapımı gitarlardan uzak durmanız iyi olur, zira sürekli akorları kaçar, sap bükülür, perdeler erir.
    -bir kaç kez arkadaşınıza yamanıp bol bol gitar çalmaya çalışın; sap, perde, köprü, manyetik nedir anlamaya çalışın, interneti ve sözlüğü kullanın.
    -konser videosu ve canlı performansları takip etmeye çalışın. kim hangi gitarı hangi cihazlarla kullanarak hangi tür müzik yapıyor dikkat edin. iyi bir gitar almak tek başına yeterli olmaz, kullanacağınız diğer ekipmanlar da aynı seviyede ve uyumlu olmalı. bunu bilgisayar toplamaya benzetebilirsiniz.*
    -gitar yaptırmayı kafanıza koymuşsanız elinizden çok gitar geçmiş olmalı ve pişman olmayacağınız bir gitar için iyi bir bütçe ayırmalısınız.
    -manyetiklerin farkını öğrenin; single coil, humbucker, dimarzio, seymour duncan nedir, bunların içindeki sargıların çeşidi ve malzemelerinin etkisini öğrenin.** bütün bunların zaten hepsini öğrenemezsiniz ilk seferde ama hiç değilse ilk tanışmayı yapın, pek güzel kitaplar, web sayfaları mevcut
    -son olarak, yanınızda daha iyi bilen birilerini götürün, ama size sadece gitarların arasındaki farkları anlattığı zaman kayle alın, "şunu al bunu alma" * dediği zaman dediğini dinlerseniz pişman olma ihtimaliniz pek fazladır. ilk gitarımda yaşamıştım örneğin ben bunu.
    -gitarın dış görünüşü kimilerince önemsizdir, kimilerince çok önemlidir, ama unutmayın sesi güzel olmayan bir gitar*, her neyse, kısaca bir süre sonra dışı güzel ama sesi çirkin bir gitarın hiç bir değeri kalmaz. o yüzden dış görünüşe önem verin ama gitarın rahatlığını ve sesinin güzelliğini daha ön plana alın.
    -telleri klavyeye yakın olan ve cızırdamayan gitarlar daha makbuldür. bunun için klavye üzerinde 10-12 değişik noktaya basarak gelen sesin uzunluğuna ve sivrisinek gibi cızırdayıp cızırdamadığına bakmanız lazım.
    -entonasyon sorunu olup olmadığı için tüm tellerde sırayla* 12nci perdeden harmonik alıp sonra hemen akabinde 12nci perdeye basarak elde ettiğiniz sesler arasında ton farkı olup olmadığına bakmalısınız.
    -gitarı şöyle bir sapında tutup teleskop* misali sap eğriliği var mı diye bakın. büyük ihtimalle olsa bile anlamazsınız* ama hiç değilse satıcı kişi bu adam gitardan anlıyor sanki, biraz fiyat kırsam mı acaba diyebilir. çok da fazla ümitlenmeyin ama, genelde komik duruma düşebilirsiniz. ama böyle birşey var, bu yolla anlaşılır, bilin.*

    aklıma bi seferde gelen bunlar*, unutmayın bu işler biraz da şans işi, şimdiye kadar en beğendiğim gitarlardan biri sarı bir fender telecaster idi, suitcase'in eski gitaristi faruk kaviye aitti, atmış olmayayım ama 200$ mertebesinde bir rakama alıp sonra üzerinde pek uğraşmıştı*, uygun ekipmanlar ile de birleştirince zengin bir ton çeşitliliğine sahip olmuştu. bazı işler zaman ve şans işi..

    (ara: tavsiyeler)
213 entry daha
hesabın var mı? giriş yap