20469 entry daha
  • telefonumuz çekmediğinde ya da sim kart takılı olmadığında acil durum numaralarını nasıl arayabiliyoruz? .

    ----

    sim kartın görevi aslında telefonun arama yapabilmesini sağlamak değildir, telefonlar sim kart olmadan da şebekeye bağlanıp arama yapabilirler.

    sim kartın görevi o telefona bir kimlik kazandırmaktır. sim kart takılı olmayan bir telefonla başka bir telefonu arayabiliriz, ancak arama yaptığımız telefonun bir "numarası" olmaz. telefon numaramız aslında telefonumuzun numarası değil sim kartımızın numarasıdır.

    sim kartın başka bir görevi ise, telefonun yaptığı görüşmenin hangi gsm operatörünün şebekesini kullanarak görüşme yapacağıdır. x operatörünün sim kartına sahipsek x operatörünün baz istasyonu vasıtasıyla görüşme yaparız, y sim kartımız varsa y operatörünün şebekesine bağlanırız. ayrıca bu ayrım yaptığımız görüşmenin hangi operatör tarafından ücretlendirileceğini de belirler.

    ancak 112 gibi acil numaraları ararken bu durum ortadan kalkar, acil aramalar ücretlendirilmezler ve hangi operatör şebekesinin kullanıldığı önemli değildir, önemli olan acil durumda o görüşmenin gerçekleşmesidir. bu yüzden acil numaraları ararken sim kartsız arama yapabiliriz.

    ----

    peki telefonumuz "çekmiyorken" nasıl acil arama yapabiliyoruz?

    öncelikle telefonumuz çekmemesi o bölgede sadece bizim operatörümüzün çekmediği anlamına gelir, başka operatör çekiyor olabilir. mesela biz x operatör müşterisiysek ve x operatörünün kapsama alanında değilsek, yani diğer bir deyişle telefonumuz çekmiyorsa, y operatörünün kapsama alanı içinde olabiliriz. bu durumda acil aramayı y operatörünün baz istasyonuyla yapabiliriz.

    kapsama alanlarının genişlemesiyle artık çok ıssız bir yere de gitsek en kötü ihtimalle 1 operatörün kapsama alanında bulunuyoruz, çünkü artık neredeyse her bölge en az 1 operatörün kapsama alanı içinde.

    peki hiçbir operatörün kapsama alanı içinde kalmamayı başardıysak? böyle bir durumda acil aramaların yapılabilmesi için çok uzak ve çekim alanı içinde olmayan yerlere bağımsız küçük baz istasyonları kurulmuştur, bu istasyonlar hiçbir operatöre bağlı değildir ve görevleri acil aramaların yapılabilmesini sağlamaktır.

    ama tüm bunlara rağmen zoru başardıysak ve bağımsız baz istasyonlarının bile kapsamadığı bir yere denk geldiysek işte o zaman acil arama yapmamız maalesef mümkün değil.
21302 entry daha
hesabın var mı? giriş yap