2 entry daha
  • yazılış ve hazırlık macerasını, hayalet e-dergi'nin nisan-mayıs 2018 sayısında anlattığım araştırmadır.

    ------------alıntıdır------------------
    nitekim kendisi halk bilim alanında çalışmalar yapan, korkulu derlemelerle haşır neşir olan ege üniversitesi’nden seçkin sarpkaya ile halk hikayelerine ve bunların korku hikayelerine dönüştürülmesine yönelik merakımız bizi tanıştırmıştı. onun vampirlerle ilgili mitolojilere uzanan, topladığı malzemeyle neredeyse başlı başına bir kitap konusuna dönüşen bir araştırması vardı. bir gün bana bu çalışmadan bahsedip ikimizin ortak bir kitap yazabileceği teklifiyle gelince daha o an kabul ettim.

    osmanlı kaynaklarındaki bazı vakalar ve özellikle evliya çelebi’nin yazdıkları internette az çok dolaşır olduğundan, balkan inanışları başta olmak üzere bazı yerel inançların ve bunların kaynaklara yansımaları az çok bilinen bir konudur. ancak yine bazı söyleşilerde ve hikâye yorumlarında fark ettiğim bir konu var ki yeterince bilinirliğe sahip değil. bu nedenle bu haziran’a doğru çıkmasını beklediğimiz karakum yayınevi’nden basılacak olan “`türk kültüründe vampirler-oburlar, yalmavuzlar ve diğerleri`” adlı araştırmamızın hem bu konuyu ilk duyunca şaşıranlar hem de bu alanda daha fazla okuma yapmak isteyenler (araştırmacılar, yazarlar) için faydalı olmasını ümit ediyorum.

    seçkin’in mitoloji ve folklor kısmını, benim de tarih ve literatür boyutunu ele aldığım bu çalışmada özellikle karadeniz havzasında daha yoğun görülen, “obur”dan “upir”e uzanan bir inan dönüşümüne ve tarihi kaynaklara geçme nedeni olan toplu histeri vakalarına mercek tutacağız. “vampirin bizle ne alakası var, o batıya ait değil mi?” diyenler için hayli ilgi çekici yanıtlar barındırıyor.
    ------------alıntıdır------------------
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap