2 entry daha
  • 27 mayıs darbesinden sonra tüm demokrat parti vekillerinin ve cumhurbaşkanının yargılandığı, türkiye tarihine bir utanç ve bir kara leke olarak geçen duruşmalardır.

    selim başol'un başkanlığındaki heyetin bir kısmı idama karşıydı. bunun yerine ömür boyu hapis cezasını daha uygun görüyorlardı. hatta heyetten iki kişi ismet inönü'yü ziyaret ederek ondan askeriyedeki gücünü kullanmasını ve idam cezasının hapise çevrilmesini istemişlerdir. bunun üzerine ismet paşa komiteye* bir mektup yazmıştır. (komite yassıada'daki duruşmaya karışmayacak sadece gelen kararları oylayacaktı) ama tüm bunlar olurken asker imralıda infaz hazırlıklarına başlamıştı bile. askerler idam istiyordu ve inönü elinden geleni yapmasına rağmen engel olamayacaktı.

    darbede büyük rol oynayan cemal madanoğlu ve komitenin başında bulunan cemal gürsel de buna engel olamıyorlardı. iş artık onlardan çıkmıştı. askerlerin adeta gözü dönmüştü. tüm u olanları bir türlü hazmedemeyen bayar ve menderes intihara kalkıştılar. ama kurtarılmışlsrdı.

    9 ay süren duruşmalardan sonra nihayet karar günü gelmişti. mahkemeden 15 dp'liye idam cezası çıkmıştı. bu 15 kişi infaz yerine gönderilirken komite toplanmış ve ne yapacağını düşünüyordu. bir kısmı 15'ini birden idam edelim diyordu. diğer kısım sadece menderes'i. en sonunda komite 4 kişinin idamını onadı: adnan menderes , celal bayar, hasan polatkan, fethi rüştü zorlu. fakat bayar'ı yaştan dolayı idamdan kurtuldu.

    bu kişileri kahramanlaştıran askere selam olsun!..
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap