9 entry daha
  • geçtiğimiz yüzyılın başında meydana gelmiş toplumsal ve bilimsel devrim ve değişimlerin tabi sanatta da yansıması gerçekleşti ve yayılan özgürlük istemi sanatta da gerçekleşti. ressamlar her geçen yıl resmin kurallarını yıkarak daha fazla özgürleşmek istediler. formu, ışığı, rengi, resmi oluşturan her ögeyi değiştirerek farklı bakış açıları aradılar. resimde konu da bundan nasibini aldı. şuan bir meyve resmi ile ölen bir kahramanın resminin aynı değere sahip olduğuna hemfikiriz. sonraki kuşak elde edilmiş bu özgürlük ile konuyu tamamen kaldırdı soyut sanata yöneldi, şuan yapılan çoğu resim soyuttur.

    sanatın soyuta kaymasının sebebi nedir? sanatçının konu özgürlüğü karşısında ne yapabileceğini seçememesi midir? özgürlüğüne yenik düşmesi midir? soyut sanatın savunucuları çoğu zaman onu resmin en özgür hali olduğunu söyler. peki bu nasıl bir özgürlük, ıssız bir adadaki bir özgürlük olabilir mi?

    kuşkusuz resimde denenmemişi deneme eskiye oranla zor. kurallar kalıplar resmi kolaylaştırırdı, özgürlük sorunları ve sorumlulukları ağır bir durumdur.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap