10 entry daha
  • reçetede ilk ilaç kaleminin önüne yazılan, haydi bismillah şeklinde tasavvur edilen, bazen de rx şeklinde tezahür eden, recipe kelimesinin kısaltılmışı.

    pek bilinmeyen bir hikayesi vardır:

    mısır mitolojisine göre; osiris, seth, isis ve nephthys kardeştir. iyilikler tanrısı ve kural koyucu osiris, kardeşi isis’e aşık olur ve aşkına karşılık bulmasıyla onun hem eşi hem kardeşi olur. karanlıklar tanrısı olan kardeşi seth tarafından öldürülür. isis kocası öldükten sonra sihir yoluyla osiris’ten (bir diğer rivayete göre osiris kılığına giren kardeşi nephthys tarafından) hamile kalarak horus’u doğurur.

    horus babasının intikamını almak isterken bir gözünü kaybetse de seth’i öldürür. bilim tanrısı toth, horus’un gözünü birleştirmeye çalışır ancak eksik parçayı sihirle tamamlar. bu gözü ifade eden sembol vücut dokunulmazlığı ve sonsuz doğurganlığı simgeler. horus’un gözü hepimiz biliyoruz ki illuminatiyi ifade ediyor.
    (bkz: illuminati her yerde)

    bu sembolün ortaçağ’da eczacılığın gelişmesine istinaden latince’de ‘al/alınız’ anlamına gelen “reci” kelimesinin ilk harfi olduğu ileri sürülmüştür. zaten r harfine benzeyen sembol, fransızca’dan da esinlenerek “recipez” anlamına gelen “rp” şeklinde reçetelerde kullanılmaya başlanmıştır.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap