5 entry daha
  • bunun gelişmesinde en önemli faktör diyabet'in süresidir. ve diyabetik retinopati gelişmesi için en az 5 yıl geçmesi gerekiyor.

    diyabet her yerde yaptığını yapıyor yani mikroanjiopati yapar.( küçük damar hasarı yapar)

    tutulan kapillerde: perisit sayısında azalma, endotel sayısında artma ve mikroanevrizmalar görülür. bu mikroanevrizma diyabetik retinopati'nin ilk bulgusudur.

    bu mikroanevrizma sızdırmaya başlarlar damar dışına ilk başta sarı lipid-sıvı karışımı sızdırır buna da sert eksuda denir. ve intra retinal hemorajiler olursa . buna evre-1 diyabetik retinopati denir.

    daha sonra hasta diyabetine dikkat etmezse endotel hasarı olur. ve tromboz gelişir. ve retinal infarklar olur. ayrıca boş damarlar görürüz ki bunlara hayalet damarlar deriz. ölmüş ganglion hücre debrisleri beyaz renklidir. ve buna da yumuşak eksuda denir. işte bunlardan 4-5 tanesi bir araya geldi mi buna da atılmış pamuk manzarası denir.

    yani hayalet damarlar, yumuşak eksuda ve atılmış pamuk manzarası görürsek evre 2 diyabetik retinopati deriz.

    artık bu retina o kadar iskemik hale gelir ki buradan vegf salgılanır. neovaskülarizasyona yol açar. eğer yeni damarlar görürsek evre 3 diyabetik retinopati deriz. bu damarlar iskemik retina'yı beslemezler. hatta çok frajildir çok da kanarlar. hatta vitrektomi yapmak zorunda kalırız hastaya.

    bu evrede ya vitreus içine anti-vegf monoklonal antikor olan bevacizumab veririz yada fotokoagülasyon yaparız lazerle.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap