• sosyal medya platformlarında sürekli karşılaştığım ve her defasında beni çok fazla irite eden videolardır. eminim bir çoğunuzun da gün içerisinde timelineına bu tarz videolar, eğlenceli içerik adıyla düşüyordur. çünkü bahsettiğim videoların paylaşımlarını yapan hesaplar, gayet milyonlarca takipçisi olan, popüler, fenomen hesaplar.

    ülke olarak kesinlikle kaliteli bir mizah anlayışımız olduğunu düşünüyorum. ne yalan söyleyeyim, bu hesapların yaptığı bir çok paylaşıma da gülüyorum. ancak söz konusu çocuklar olunca, bu durum değişiyor. çünkü, henüz hayatlarının başlarında olan, bir çok olaya bakış açısı yetişkinlerden farklı olan bu çocukların dünyaları için önemli olan şeyler, gün geliyor, sosyal medya üzerinde espri malzemesi yapılıyor. herhangi bir sansür yok, herhangi bir çekinme yok. sanki kanlı canlı bir çocukla ilgili değil de, cansız bir manken hakkında yorumlar yapılıyormuşçasına, şakalar, komiklikler... çok mu abartıyorum bilmiyorum ama, 8-9 yaşındaki bu çocukların, milyonlar tarafından izlenip dalga geçilen görüntülerden sonra hayatlarına sağlıklı devam edebilecekleri konusunda ciddi endişelerim var.

    söz konusu çocukların, sınıf arkadaşlarının bile kendileriyle dalga geçmesinden etkilenecek yaştayken, milyonlarca kişinin kendi haklarında yaptıkları bu mizahi paylaşımları gördüklerinde, fark ettiklerinde, bu durumdan etkilenmemeleri ne derece mümkün, emin olamıyorum. o nedenle bu paylaşımları yapan sosyal medya hesaplarının biraz daha sağ duyulu davranmaları gerektiğini düşünüyorum, en azından, rica ediyorum. belki burada benimle aynı fikri paylaşan insanlar vardır da, bu sınırsız mizahın yol açabileceği sonuçlara karşı insanların kafasında bir soru işareti oluşturabiliriz diye düşünüyorum.

    aslında çok somut bir örnek de yaşadı ülkemiz bu durumla ilgili. hepinizin bildiği malum video, bir adam, arkadaşlarıyla eğlenmek için turistik bir yere gidiyor, ve yine sırf eğlenmek için bir poz vermeye çalışıyor. sonra olmayacak bir şey oluyor, adam dengesini kaybedip, uçurumdan aşağı yuvarlanıyor, malesef vefat ediyor. sonrasında bu video bir çok sosyal medya hesabından paylaşılıyor, bir çok etkileşim alıyor. insanlar trajikomik diyor ama, bir çok kişi gülerek izliyor bu videoyu. devamında ne olduğunu da hatırlıyorsunuz. o adamın kızı, aynı yerden intihar ederek hayatına son vermeyi tercih ediyor. bu durumdan yalnızca sosyal medya sorumludur gibi büyük bir iddia atmıyorum ortaya, öyle de düşünmüyorum, yine de, etkisi olabilir gibi geliyor. bazen çok sağ duyusuz, çok düşüncesiz davranıyoruz bütün bu paylaşımları yaparken.

    çok beğendiğim bir bakış açısı vardır hayatta, başkalarının acısı, senin mutluluğun olmasın. başkasının rezilliği, seni gülümseten bir detay olmasın.

    konu çok dağıldı, toparlamak gerekirse, sosyal medyada, yaşı 13-14'ü geçmeyen çocuk videoları üzerinden yapılan mizahı, önüne geçilmesi gereken bir sorun olarak görüyorum. bırakalım çocukların o saf, temiz dünyası, biz yetişkinlerin rencide edici düşünceleriyle kirlenmesin, bırakalım çocuklar, biz yetişkinlerin eğlence masalarında meze olarak kullanılmasın.
hesabın var mı? giriş yap