• country şarkıcısı carrie underwood‘un 2005’te yayınladığı ilk stüdyo albümü.

    türkiye’de bu albümü dinleyen topu topu üç kişi vardır herhalde, biri de benim.

    underwood’un american idol‘ün dördüncü sezonunu kazandıktan altı ay sonra yayınladığı bu albüm, o dönemde birçok başarı kazanıp rekorlar kırarak kendisinin müzik piyasasına çok hızlı bir giriş yapmasını sağladı.

    albüm, ilk haftasında 315,000 adet satarak billboard 200 listesine iki numaradan giriş yaptı. 2006’da abd’nin en çok satan albümü oldu (country değil, genel olarak). bununla birlikte 2006 ve 2007’nin en çok satan country albümü oldu ve underwood bunu yapan ilk kadın country şarkıcısı olarak tarihe geçti. 2009’da billboard, albümün 2000’li yılların en çok satan country albümü olduğunu açıkladı. albüm sadece abd’de sekiz milyon satarak dijital dönemin en çok satan beş albümünden biri oldu. albümün üç single’ı country listelerinde zirveyi görürken, before he cheats, billboard hot 100 listesinde sekiz numaraya kadar yükselerek büyük bir başarı yakaladı. söz konusu listede toplamda 64 hafta yer alan şarkı, müzik tarihinde hot 100 listesinde en uzun süre listede kalan on şarkıdan biri oldu.

    underwood bu albümle grammy dahil birçok ödül kazandı. country ödüllerinde yılın en iyi yeni şarkıcısı ve kadın vokalisti ödüllerini alırken, amerikan müzik ödülleri’nde “yılın şarkıcısı” dalını kazandı. grammy’de ise “en iyi yeni şarkıcı” ve “en iyi kadın country performansı”nı aldı ve piyasaya yeni girmiş bir şarkıcı olarak çok büyük bir başarı yakaladı.

    albüme gelirsek, country pop olarak kabul edilse de, ben bu albüme “country ballad” diyorum. toplam 13 şarkı içeriyor ve üçü hariç bütün şarkılar ballad. yukarıda bahsi geçen before he cheats, bunca ballad şarkının arasında resmen bir pop şarkısı olarak karşınıza çıkıyor. albümün gerçek bir country albümü olduğunu söylemek pek doğru olmaz. “yumuşatılmış country” bu albüm için daha doğru bir tanım olur. pop ballad dinlemeyi seven birisinin rahatlıkla dinleyebileceği bir albüm. şarkılardaki country elementleri baskın olmaktan ziyade tamamlayıcı bir özelliğe sahip. albümün en güçlü yanı ise underwood’un güçlü ama yumuşak vokali.

    tam bir sonbahar havası estiren albümde favorilerim before he cheats, don’t forget to remember me, jesus take the wheel, whenever you remember ve wasted.

    some hearts’ın albüm olarak underwood’un en iyi çalışması olduğunu düşünüyorum. underwood bir şarkı yazarı ya da albüm şarkıcısı değil. bu albüm onun kariyerinde bir istisna. bundan sonraki üç albümü carnival ride, play on ve blown away bu albümden daha iyi şarkılar çıkarsa da “albüm” olarak some hearts’ı yakalayamadılar. albümlerde üç dört tane iyi şarkı olmasına rağmen, genel olarak başarılı bir yapı ortaya koymadı. albümlerin bir diğer farklı yanı ise ballad yerine country pop, hatta doğrudan pop şarkılar içermeleri. ancak underwood, 2015’te yayınladığı beşinci albümü storyteller ile ilk albümünde benimsediği tarza kısmen dönüş yaptı. önümüzdeki ay altıncı albümü cry pretty yayınlanacak ve ilk şarkıya bakılırsa yine country’den ziyade popa yakın şarkılarla gelecek gibi görünüyor.

    şunu eklemem gerekir, underwood ballad yerine daha hareketli, tempolu şarkılar yaptı ama bu kötü şarkılar olduğu anlamına gelmemeli. undo it, good girl, cowboy casanova, two black cadillacs gibi gayet iyi şarkılar yayınladı ki blown away, before he cheats ile birlikte underwood’un kariyerinin en iyi şarkısı olabilir.
hesabın var mı? giriş yap