5 entry daha
  • osmanlılar'da medeniyet üzerine yazılmış türkçe pek bir şey olmadığından hasbelkader kitabına* denk gelinmiş, kıraathanede memleket muhabbeti yapan dayı olacakken, nasıl olduysa tarih profesörü olmuş dayı.

    ii. mahmud'un portrelerini devlet dairelerine astırmasını, neredeyse bidat kapsamında değerlendiren, "son yüzyıllarda canlanan bir hastalık: fikirsizlik" diye başlık atarak, klasik dönem osmanlı hükümdârlarını "karakterli ve fikirli" görüp "modernleşme" dönemindeki sultanları "fikirsizlik" ile itham eden zat. mezkûr kitaptan alıntı ile:

    "buna göre müslümanların beş vakit namazı cemaatle kılmaları emredilmişti. [...] islamiyette cuma namazı dışındaki namazların cemaatle kılınması yolunda kesin bir emir olmamakla berâber ıı. mahmud'un bu davranışı, tabiî ki kendisine karşı yöneltilen "gâvur" ithamını silmek içindi."

    musîki içinse:

    "türk musikisi alanında birbirinden güzel bestelere sahib bir bestekâr olan ii. mahmud, 1826 sonrasında ordusunun ve halkının musiki zevkini kökünden değiştirecek teşebbüslere girişmiştir. [...] ancak bu oluşumda yol, hayli hatalı gibi görünmektedir."

    batılılaşmayı, modernleşmeyi ve/veya medeniyetin karşı tarafına "gâvur"luğu koyması ile kendinden yüz yıl önceki vakanüvislerden bile daha geriye düşen, günümüzde abdülhamit-perverlik ekseninde cereyan eden batı karşıtlığı düşüncesinin erken ve ziyadesiyle çiğ neferi olan zât.
hesabın var mı? giriş yap