4 entry daha
  • şunu baştan söylemeliyim sonra tadınız kaçmasın. eğer teleskobun merceğine gözünüzü koyduğunuzda internette gördüğünüz yıldız,gezegen resimleri/fotoğrafları gibi canlı renkli, çok yakın,detaylı görüntü görmeyi umuyorsanız üzgünüm. öyle bir şey olmayacak. ama bu entryi zaten o evreyi geçmiş,teleskop almak için bakınan arkadaşlara yazıyorum.

    ilk verebileceğim tavsiye,teleskop yerine dürbün ile başlayın.
    bunun sebebi, teleskoplarda 20mm mercek kullansan bile yakınlaştırma oranı odak uzaklığı 1000mm olan teleskop için 50x falan oluyor. yani şöyle söyleyeyim teleskop ile gökyüzüne baktığınızda yakınlaştırma oranı çok fazla olduğundan çok kısıtlı bir alana bakıyorsunuz.takımyıldızları,bu takım yıldızları referans alarak bulabileceğimiz diğer yıldızların konumunu, gezegenleri vsvs nerede olduğunu bilmeniz lazım ki neye baktığınızı bilebilesiniz. dürbün, gökyüzündeki o doğal resme daha uzaktan baktığından siz takım yıldızları başından sonuna kadar görebiliyorsunuz.teleskop ise resme dibinden baktığından takım yıldızları kaçırıyorsunuz,kumsalda kafanızı aşağı eğip iğne arıyormuşsunuz gibi bir durum oluşuyor.
    neye baktığını bilmeden,bakmanın bir anlamı var mıdır? evet tamam parlayan bir yıldıza bakıyorsun ama o hangi yıldız? bunu öğrenmek için dürbün ile başlamanız gerekiyor dostlar. yoksa heves ederek aldığınız teleskobunuzu 3.günde toplayıp kaldırırsınız .sıkılırsınız.

    ikinci tavsiyem marka. düründe marka o kadar önemli değil demiştim ama teleskopta gerçekten çok önemli. çünkü 10x ile bakarken mercek kalitesi o kadarda önemli olmuyor çünkü görebileceğiniz ayrıntı seviyesi zaten belli. ama mesela 250x yakınlaştırma oranı ile satürn'e baktığınızda mercek kalitesi önemli bir hal almaya başlıyor. kötü bir mercek ile halkalarını bile göremeyebilirsiniz. satürn'ün halkalarını,jüpiter'in galileo uydularını,nebulaları görmek istiyorsanız markaya önem vereceksiniz. lizer'miş zoomex'miş bu oyuncaklardan uzak duracaksınız;celestron,bushman,meade,bresser bunlara yöneleceksiniz.

    bir de kundak meselesi var.bu konu çok uzun özet geçeceğim. yeni başlayanlar için ekvatoryal kundak iyidir. baktığınız yıldızın gece boyunca değişen konumunu takip etmek için en fiyat/performans kundak budur.

    geldik diğer tavsiyemize. mercek çapı. dürbün alacaklara tavsiyeler kısmında söylemiştim tekrar söyliyeyim. mercek çapı arttıkça yöneldiği doğrultudan toplayacağı ışıkta fazla olacağından göreceğiniz detay artacak. dürbünde önemliydi teleskopta 5 kat daha önemli mercek çapı.
    şöyle örnek vereyim. mercek çapı 50mm ise satürn'ün halkalarını 5 numara hipermetrop gibi görürsünüz. 100mm'de 2 numara hipermetrop gibi görürsünüz.
    http://www.imgim.com/satürn1.jpg
    http://www.imgim.com/satürn2.jpg
    aradaki farkı görüyorsunuz. biri 50mm teleskoptan diğeri 130mm.
    ama bakın tekrar ediyorum 20 bin dolarlık teleskopta alsanız asla şunu göremeyeceksiniz.
    http://www.imgim.com/satürn3.jpg
    bunu ancak hubble gibi uzay teleskoplarından veya belki çapı metrelerce olan teleskoplardan görebilirsiniz.

    başka bir konu ise odak uzaklığı. dürbünlerde olduğu gibi ama biraz daha karmaşık bu konu. teleskopların mercekleri değişebiliyor.örneğin kutudan 4mm,8mm,12mm,20mm gibi gibi mercekler var ve bakacağınız cisme göre bunları takıp çıkarıyorsunuz. bir de değişmez,sabit bir odak uzaklığı var mm cinsinden. bu 300mm'de olabilir 2000mm'de. odak uzaklığı ne kadar çok olursa sizin için o kadar iyi olacaktır çünkü,
    4mm merceği 400mm odak uzaklığı olan teleskopa takarsanız 400/4=100x gibi bir yakınlaştırma oranı alırsınız. 1000m odak uzaklığı olan teleskopa 4mm takarsanız 250x bir yakınlaştırma alırsınız. tabi 1000mm bir teleskopta 20-30x gibi düşük değerler almak bu sebepten ötürü imkansızlaşıyor.bunu da unutmamak lazım.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap