3 entry daha
  • geri getirilmesi dangalaklığın daniskası olur. hacı, bir matematiğe bak bakalım gel şuraya gel:

    ülkede 85 milyar dolar bireysel döviz mevduatı var. bunların en az yarısı kemikleşmiş, uzun yıllardır öylece yatan tutarlar. yani; "çok düştü alayım, aman çok yükseldi satayım" diyebilecek bireylerin elindeki tutar, en iddialı tahminle 40-45 milyar dolar.

    neden kurumsal mevduatı dikkate almadık? çünkü o kurumların, 3 kat fazla döviz borcu var da ondan! adam zaten döviz borçlu yahuu. her ay döviz cinsi taksit ödüyor. ona hazırlık yapıp erken almış. veya ithalata hazırlanıyor. veya gelecekteki kur yükselişi için kendini korumaya (hedging) almış. hani her ekonomi prof.unun yapmalarını önerdiği gibi!

    ee peki 40-45 milyar dolara "ceza!!!" getirdik. ne oldu? kur yükselişi duracak mı? kuru bunlar mı yükseltiyor sanıyorsunuz gerçekten?? yahu ülkenin 400+ milyar dolar borcu var diye bas bas bağırıyor herkes. yabancıların %5'i "eeeh yetti ben gidiyorum" dese, 20 milyar dolar çattadanak çıkmaya çalışacak yani... bu çıkışta ilk anda "ferahlama" saglayan kim? şu an cezalandırılmasını istediğiniz o 40 milyarın sahibi olan adamlar. yani siz diyorsunuz ki: dolar çok yükseldiğinde satmayın, vergi ödersiniz. e onlar da hiç satmasın evet. lanet kur 5.42'de değil, 6.77'de tavan yapsın. hepiniz rahata erin!

    yağdan çıkmış ateşe düz mantıkla su döken zibidiler sizi... aha sonucunuz:

    https://media.giphy.com/…ia/u9bzmaxinv6iq/giphy.gif

    1 yıl sonra editi:

    madem canlanmış gelmiş bu, şerefine şöyle bir kısa video verelim:

    https://twitter.com/…507/status/1128751432923066368
133 entry daha
hesabın var mı? giriş yap