• yurtdisi egitimi veya yurtdisinda calismak hedefleniyorsa her ikisi de olabilir, itu mimarlik (ingilizce) bu acidan ayni programin turkce’sine gore daha avantajlidir. diger taraftan odtu mimarlik da gayet iyidir, itu ile arasindaki onemli farklardan biri odtu’de kesinlikle ingilizce egitime bagli kalinmasi ve uluslarasi ogrenci sayisinin yuksek olmasi, bildigim kadariyla %15 gibi bir oran hedefleniyor lisansta en az. ıtu mimarligin avantaji ise şu: cok fazla akademisyen var ve her alanda uzmanlasan birini bulmak ve ondan dogrudan ders almak mumkun oluyor. soyle soyleyeyim, itu mimarlikta, bes tane ana dal var, ben bunlardan yapi bilimlerindeyim, buraya kadar odtu’de de benzer ama itu’de yapi bilimleri altinda 5 ayri dal daha var ve her birinde 20 ye yakin ogretim uye ve elemani var, odtu de yapi bilimlerinde toplamda bu sayiya ancak ulasilabilir diye dusunuyorum. bu cok onemli bir avantaj, mesela ben ruzgar enerjisi ve bina aerodinamigi calisiyorum, yangin guvenligi calisan hocalar dahi var, bunu diger mimarlik fakultelerinde bulmak cok guc.

    not: bu entry ikisi arasinda kalan cok sayida ogrenci icin yazilmistir, her ikisinde de bulundum, hem ogrenci hem akademisyen olarak, umarim karar vermeleri kolaylasir.

    edit: yazar @illska’dan ekleme: “yurtdisina gitmek söz konusu olduğunda en kaliteli ve aynı zamanda en ucuz üniversitelerin de italyan üniversiteleri olduğunu, bu üniversitelerinde itu'nun kardes universiteleri oldugunu atlamayalim. pdm ve pdtorino”

    edit2: ingilizce egitim cok faydali hatta gunumuzde kacinilmaz olmakla birlikte odtu’de lisansin ilk yillarinda bir cok ogrencinin dersi anlamakta gucluk cektigini gordum. ogrenci ciddi anlamda efor sarfetmeli aksi durumda itu bu anlamda avantajli olabilir. diger taraftan itu mimarlik ulkemizde ilk naab akreditasyonuna sahip ve halen devam ediyor. son olarak her iki fakultenin kendi dergisi var. itu mimarlik “az” dergisini yayinliyor, doaj ve avery indekste taraniyor; odtu mimarlik “metu jfa” dergisini yayinliyor, ahci indeksli, bu anlamda daha iyi bir indekste tarandigini soylemek mumkun, impact factor acisindan maalesef ikisi de zayif. ciddi anlamda detay oldu farkindayim ama bunlari dahi soranlar oldu:)

    edit3: network edinmek konusunda istanbul ve ankara ‘yi karailastirmak mumkun degil, is baglantilari kurmak konusunda keza oyle. ankara ciddi anlamda icine kapanik bir sehir ve odtu de kendini buyuk oranda soyutlamis durumda, diger taraftan itu siyasi konjunkturden bagimsiz hareket etmeye daha fazla ozen gosteriyor ve ilimli bir politika izliyor. universite sanayi isbirligi konusunda her iki universite de cok iyi ama istanbul konumu geregi biraz daha avantajli. buna ek olarak ozellikle uluslarasi konferanslarda genellikle istanbul’daki universiteler tercih edilir, ulasim kolayligi ve tarihi-turistik ozellikleri sebebiyle.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap