• dünyanın en büyük ekonomisine sahip abd'nin israil hariç neredeyse bütün devletleri kendi çıkarları için ekonomik sıkıntılara düşürmek üzere attığı adımlardır.

    artık radikal icatlara imza atamayan abd(maalesef başka bir aday da yok) hard power yani sopayla dünyayı hizaya getirmeye çalışıyor. dolar üzerinde manipülasyon yapıp değerini artırarak kendine daha fazla alım gücü yaratıyor. istediği zaman petrol fiyatlarını düşürerek rusya gibi petrole dayalı ülkeleri hizaya getirmeye çalışıyor. istediği zaman da altın değerini düşürerek dolar'dan kaçacaklara kapı bırakmıyor.

    eski abd'nin oto b.ka yaptırım uygulamaması ama uyguladığı zamanda herkesi öttürmesi dönemi bitti sanırım veya bitmeye yaklaştı. ben tek siz hepiniz diyebilmek için transistör gibi radikal icatları hala çıkarıyor olmanız lazım. salt yazılım sektörü ile(yarattıği sosyal medya dünyada bir temel ihtiyac değil. fişini çekse insanlar çok bir şey kaybetmez) bu süreci ilerletemiyor.

    peki elinde dünyayı hizaya getirebilecek başka soft powerları, yumuşak güçleri nelerdir diye sorarsak sanırım geçmişe göre(en azından bir 25 yıl önceye göre) daha az şey sayarız.

    edit:imla.
hesabın var mı? giriş yap