8 entry daha
  • yukarıda alıntı yaparak kendi kendimle çelişmiş olduğum marguerite yourcenar eserini okumak isteyenlere, merak edenlere tavsiyem; kitabın hakkını vermek istiyorsanız mutlaka ama mutlaka genel anlamın biraz daha ötesinde tarih ve mitoloji(daha çok yunan ve roma) bilgisine sahip olmanız ve hatta yourcenar'a göre biraz da yaş almışlığınızın olması gerektiğidir. içerdiği çok yönlü anlatım ve bilgi birikiminden dolayı, herhangi bir edebiyat eseri olarak ele alıp okuduğunduğunda ağır, sıkıcı ve yoğun gelebilir, dikkat edin.
    aristoteles'in “historia”yı gözlem bilgisini de kapsayacak bir biçimde, doğal olayların bilgisi olarak kullanarak retorik ve poetika adlı eserlerinde bir edebiyat türü olarak yer verdiği görülür. marguerite yourcenar aristotales’ten yüzyıllar sonra hadrianus’un anıları ile tarihi ve felsefeyi edebiyat içinde eriterek bu türün en güzel örneklerinden birisini vermiş ve okuyucuyu ister istemez belli bir ölçüde tarih felsefesi ile baş başa bıraktığı eserinde roma imparatoru hadrianus ile birlikte roma ve yunan mitlerine, mısır’a, suriye’ye, bithynia’ya doğru bir yolculuk yaparak, insana dair her şeyi ve bunların en yücesi aşkı bilgelikle taçlanmış bir imparatorun ağzından okuyucuya aktarmış.
    bölümler halinde yazılmış olmasına rağmen sürekliliğini koruyan, bir parçası bütünden ayrıldığında hem parçanın hem bütünün anlamını yitirdiği bu sıkı eser, antik çağ’dan getirdiği birikimi yüzyıllar sonrasına taşıyacak bir başyapıt.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap