• siyasi olarak pek mümkün görülmeyen, ancak ülke bekası için yapılması gereken eylemlerdir.

    öncelikle, madem aynı gemideyiz; siyasi görüş, dini inanış vb durumlar kenara bırakılıp tüm ev ahalisinin beraber yapması gerekir.

    1- cumhurbaşkanı ekonomi ofisine muhtar kent veya dünya da en az onun kadar saygı duyulan birisi getirilmelidir. bu adam dünya'da saygı duyulan 3-5 türk ceo dan bir tanesidir ve bu ofise gelmesi dış yatırımcıyı tekrar geri çekebilir. üretmeye, sanayisi olmayan bizim gibi bir ülke için dış yatırımcı tek döviz girdisidir.

    2- devlet kurumları sıkı bir kemer sıkma politikası uygulamalı, bir çok bürokrat makam araçlarını satıp, gerekirse toplu taşıma ile görevlerine gitmelidir. bu sayede halka örnek olup toplumsal bir bilinç oluşturulabilir.

    3- lüks, ihtişam, özenti gibi tüketimi körükleyen ve ne yazık ki son yıllarda genlerimize işleyen tüm alışkanlıklardan kurtulmamız gerekmektedir. başta cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm siyasiler insanları mütevazileğe ve tasarrufa yönlendirmelidir.

    4- dış borçlanma özel sektörde kontrol altına alınıp, sadece sanayi üretimi için gerekli fonlarda dış borçlanmaya izin verilmelidir. özel sektörün dış borcuda gördüğünüz gibi piyasanın anasını ağlatabiliyor. (sene sonuna kadar ödememiz gereken özel sektör dış borcu 100milyar doların üzerinde)

    5- vatandaşlar, illa döviz veya altın bozdursun anlayışı yerine, en azından evde, kiralık kasa gibi yerlerde tuttukları döviz ve altınlarını bankalar yolu ile yine döviz ve altın hesaplarında piyasaya sokabilirler. bunu kore 2001 krizinde yaptı ve o gün akıllı sanayi yatırımları sayesinde krizlerini fırsata çevirip bugün bilişimde dünya devi olabildiler.

    bu denilenler 1 günlük işler değil, bize 10 seneye mal olacak, en az 10 sene uygulamak zorunda olduğumuz düşünceler. akabinde genlerimize işleyeceği için zaten uygulamaya devam edeceğimiz bir yapıya dönüşecek şeyler.

    ancak ülkece bir şeyler yapmazsak;
    başımızda ki tefeci(abd) bizden sadece parasını istemiyor. kıbrısı,güneydoğuyu, suriyeyi, ırağı, iç politikamızı, kısacası kendine köle istiyor. ya toplum olarak bu tefeciye dik durur borcu hep birlikte öderiz. ya da yörüngesine tekrar gireriz. ancak unutmayın; eğer tefeci evin borcunun yanında başka şeyler istemeye kalkarsa(yukarıda saydıklarım gibi) bu ülkenin geleceğine dair hiç umut kalmaz.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap