• sebebini anlayamadığım ekonomik yorum eksikliği.

    yazar arkadaşların birçoğu yok şu kadar dolarım vardı, şu fiyattan aldım, şu kadar kar ettim gibi yorumlar yapıp duruyorlar. işin aslı dövizi olan insan kar etmiyor, birikimi olan parayı korumuş oluyor. sonuç olarak dolar bir yatırım aracı değil, para birimi. krizden önce kaç dolarım varsa yine aynı miktarda dolarım var. değişen bir şey yok yani.

    birikimi lira üzerinden olanların ise vay haline. en çok anlam veremediğim kesim ise parasını tl üzerinden faize yatırıp yılda şu kadar para getiriyor diyen insanlar oluyor.

    gelen mesajlar üzerine editliyorum. evet büyük miktarda -20 30 yıllık- birikiminiz dolarda ise tabi ki kendinizi kar etmiş olarak görebilirsiniz. benim gibi bir kaç yıllık birikiminiz varsa, her ay 1000 dolar yerine artık 500 dolar birikim yapabiliyorsanız hangi mantıkla kendinizi kar etmiş olarak hissedeceksiniz. lirası olanlar zaten büyük zararda onu konuya dahil etmiyorum.

    edit: bir yazar arkadaş uyardı. literatürde bu durumda kendini karda zanneden insanlar için 'keynes'in para yanılgısı' durumuna kapıldıklarını belirtti. paralarındaki nominal artışa aldanarak reelde olan azalışı umursamadıkları ve kendilerini karda zannettikleri bir durum. para yanılgısı teorisini yeni öğrendim. kastetmek istediğim şeye tam tekabül eden ekonomik terimde mevcutmuş.
123 entry daha
hesabın var mı? giriş yap