2 entry daha
  • çocuk ve ergen madde bağımlılığı tedavi ve rehabilitasyon merkezi. tedavi merkezleri genellikle bir çocuk psikiyatristi tarafından yürütülür.

    bu merkezlerde yataklı ve ayakta tedavi hizmeti bulunuyor. başarı şansı, madde bağımlısı çocuğun tedaviye uymasına bağlıdır.

    kimseyi zorla çematemde tedavi altına alamazsınız. böyle bir durumda tedavi olmak isteyenlerle birlikte bahçede uyuşturucu kullanırken yakalanabilirler. tedavinin esası hastanın kararlılığına bağlı. kişi isteyecek ve başvuracak ve çematem de yoksunluk döneminde bu kişinin yanında olacak ve gerekli destek tedavisini verecek.

    yataklı hizmeti olan yerlerde belirli bir program bulunur. madde bağımlısı çocuğa ilaç ve psikiyatrik destek tedavisi başlanıp bu programa dahil edilir. müzik, resim, spor, salsa gibi çeşitli altiviteleri içeren bu programlar sayesinde başarılı sonuçlar alınıyor. ama iş burada bitmiyor. kişi birkaç aylık rehabilitasyon süreci sonrası topluma karışmak için dışarı çıkıyor. asıl meselemiz burada başlıyor.

    uyuşturucu kullanımına başlamada çevre ne kadar önemliyse, tedavinin başarılı olması için de o kadar önemlidir. kişi birkaç aylık başarılı ayık kalma sürecinden sonra yine eski mahallesine dönerse, anne baba çocuğunu ihmal etmeye devam ederse ve arkadaşları ona yardımcı olacağına tekrardan ortamlara çağırırsa maalesef nüks edecektir. zaten tedaviyi asıl zorlaştıran da bu. çemateme başvuranların büyük çoğunluğu tedaviye yanıt veriyor ama maalesef nüks oranları da oldukça yüksek.

    bunun önüne geçebilmek için öncelikle sosyal çevre düzeltilmeli, gerekiyorsa değiştirilmeli. ancak bu sayede başarı oranları artar aksi halde birkaç aylık ayıklık döneminden sonra eski alışkanlıklarına tekrardan geri döner.

    çematem binaları, dışarda gördüğümüz binalardan pek farklı görülmez ama içerisindeki hikayeler oldukça dramatik. hayatla tam olarak tanışmamış ergen dediğimiz çocuklar, bir anlık hataları yüzünden hayatı hem kendilerine hem de ailelerine zehir edebiliyorlar. kimisi arkadaşları yüzünden bu bataklığa giriyorken, kimisi de çevresindekilerin ona sivilceli demesi yüzünden depresyona girip bu yollara düşebiliyor.

    hassas bir dönem ergenlik. en basit şeyde aşırı tepki verebiliyorlar. işte tam da bu yüzden ergen sağlığı oldukça önemli bir hal alıyor. bu çocukları sömürmeye çalışanlar bu durumlarından faydalanıp onları bu bataklığa çekebiliyor. aileler de sorumsuz olunca iş işten geçmiş oluyor.
hesabın var mı? giriş yap