• türkiye’deki ölümlü trafik kazalarının çoğunun kamyona ya da tıra arkadan çarpma şeklinde olması durumu.

    başka türlü kazalar da oluyor, onların da bir kısmında ölümler oluyor fakat hem sayıca, hem de ölümcül olması bakımından bu konuda çok öndeyiz korkarım. sebepleri şunlardır diye düşünüyorum:

    * kamyon sürücülerinin olur olmaz yerlerde, sağa çekip durması. kah yemek yemek için, kah paşa gönlü öyle istediği için, kah kamyonun bir şeyine bakmak için, kah biraz kestirmek için, kah karşıdan gelen emmioğluyla bir iki laflamak için, memleketimiz kamyon sürücüleri, kamyonlarını hafifçe sağa çekip park etmekte bir sakınca görmüyorlar. trafik polislerimiz de bunda bir sakınca görmüyor. oysa bunu yapmak, trafiğin en ağır cezasına mal olmalı. gerçekten kanıtlanabilir bir hayat memat durumu yokken kamyonu güya kenara çekip durduran adama verilecek ceza, orantısızca yüksek olmalı.

    * kamyon sürücülerinin olur olmaz şekillerde dönmeleri veya yola çıkmaları. örneğin trafiği 100’le aktığı 2 şeritli bir duble yolda, bir kamyon şoförü u dönüşü yapmak isterse, sol şeride çekiyor, gidiş geliş yolları arasında dönüş yapılabilecek bir aralık buluyor, frene basıyor ve karşı yol boşalıncaya kadar en azından sol şeridi; bazen de (özellikle tırlar) her 2 şeridi tamamen kapatıyor. trafik polislerimiz bunda da bir beis görmüyor, ne yapsın adamın dönmesi gerekiyorsa dönmesin mi yani diye düşünüyor olsalar gerek.

    * kamyonların kenardan veya tali yoldan anayola çıkışları da kontrolsüz olabiliyor. trafik polislerimize göre bu bir kabahat ama en son bu konuda hangi trafik polisi, hangi kamyoncuya ceza yazmıştır, tahmin edemiyorum. yazmışsa da herhalde düşük bir şeydir.

    * kamyonların arka ışıklandırması zayıf. eğer asgari ışıklandırma varsa, trafik polislerimiz buna da ceza vermiyor.

    * ülkedeki gelir adaletsizliği trafiğe de yansımış durumda. yokuşu 3 km/saat hızla çıkmaya çalışan 30 yaşındaki külüstür kamyonla, yokuşu 180’le çıkan 2 milyonluk son model bmw aynı yolu kullanıyor. gün ağarırken, gün batarken, virajlı yollarda bmw, ne olduğunu anlamadan kendini kamyonun 1m gerisinde buluveriyor.

    bu husus yıllardır böyleyken, ne birisinin bunu tespit ettiğini duydum, ne de birisinin buna önlem geliştirdiğini duydum. biz bir sorunumuz olduğunu ancak batılılar işaret ederse algılayabiliyoruz. bir batılı söylemezse, o durumu olması gereken normal durum zannediyoruz. bu başlığın konusu olan olguyu da herhalde bir batılı söylememiş diye düşünüyorum.

    devletin bu husus için yapması gereken şey, öncelikle yol kenarında duran, olur olmaz yerde dönen kamyonlar için çok çok büyük bir ceza uygulaması getirmek ve uygulamak olmalı. sonra, kamyonların arka ışıklandırmaları gündüz dahi çok dikkat çekecek şekilde ve kuvvette olmalı ve her zaman açık olmalı. devlet ayrıca külüstür kamyonların yenilenmesini de teşvik etmeli. (demiryolu taşımacılığına ağırlık vermeli demiyorum, çünkü hem artık ümidim yok, hem de diyelim buna başlandı, sonucu en erken 25 yıl sonra görülmeye başlanır.)

    arkadaşlar, sizler de en kötü ve en beklenmez kazaların bu tür kazalar olduğunu bilerek ama diyim çok dikkatli olun ve risk almayın. dikkatiniz kesif değilse araç kullanmayın, kötü ışık şartlarında araç kullanmayın, genellikle tersi söylenir ama türkiye’deyseniz özellikle sağ şeritte fazla zaman geçirmeyin, sol şeritteyseniz de u-dönüşü yapmak için sol şeridi bloke etmiş olabilecek kamyonlara ya da karşı yoldan, kenardan çıkabilecek kamyonlara dikkat edin ve yavaş sürün.
22 entry daha
hesabın var mı? giriş yap