6 entry daha
  • ademoglu takma adiyla eriskinler icin yazdigi kitaplar mevcuttur. cocuklar icin yazdigi siirlerde, ani, derleme ve oykulerde isi tuten yanginin nereden alevlendigini ogrenmek, yazari bir de buradan yakmak icin faideli kaynaklardir bu kitaplar. 1933 yilinda yazdigi ve el altindan dagitilan bir kitabinda, yazar, genc erkeklere hayatta basarili olabilmek icin kadinlara nasil davranilmasi gerektigine dair ogutler vermistir. basarinin erkegin hayatindaki kadina ya da kadinlara duydugu his ve davranislar butununde sekillenecegini, cogalip azalacagini savullayan calapala erkegi kimi kadinlik hallerine karsi hazirlikli olmaya cagiriyor. eserin bir yerinde soyle unlemlemis ustad: "bazi kadinlar da muayyen seylere sinirlenir, huysuzluk ederler. bunlarin neler olabilecegini seytan bile bilmez. bunlara dikkat etmeli ve bu hircinlik vakasindan ders alip bir daha onu tekrarlatacak vakalarin meydana gelmemesine gayret etmeliyiz." calapala'nin kitabinin kapaginda dortgen kadife yakalari iki yana genisce acilmis ceketinin icinde poz veren genc bir adamin portresi var. bir elini digerinin uzerine kondurdugu kucaginda da kitabin ismi yazili "(hayatta muvaffak olmak icin) bir erkegin bilecegi seyler".
    yazinin cesitli ayrik dallarinda eser vermis sanatcilari cocukluktan beri severim. calapala da cocuklugumdan beri beni etkilemis bir yazardir. niye diye sorarsaniz yukaridaki girintileri gosterebilirim. yazarin ademoglu oldugu halleri ise son zamanlarda gordum ve begendim. yaz sicaginda serinlemek icin daldigim soguk sularin dibinde dahi beni guldurmeyi bildi ve su yutturdu.
    kul yutmaz bir erkegi ozlemliyor yazar. devam etmis: "bazi hircin kadinlar da vardir ki kendilerinden daha sert bir kuvvetin altinda derhal siner ve bol aglamaklarla sukunet bulurlar. onlara boyle zamanlarinda biraz bagirmak hatta bir iki tokat atmak bayilan bir adama ruh koklatmaktan daha faydali olur".
    rakim calapala'nin versatil edipligini gorup de hayran olmamak elde degil. yayimlandigi yillarda gizli gizli okunan kitabi okuyan erkeklerin o zamanlar ne kadar muvaffak olduklarini dusununce, artik niye bu tip kitaplar ayni samimi edayla yazilmiyor diye hayiflaniyor ademoglu. dilegim gunumuzde de bu tip populer kultur kitaplarinin ayni ictenlikle ve en onemlisi ayni guzel dille yazilmasi. bakin kendisine kizacak kesimleri onceden kestiren yazar nasil bagliyor tatliya: "yalniz buhranin gecisinden sonra kadinin gonlunu almak, onu sevip oksamak pek luzumlu ve muhimdir. bunu asla unutmayin."
38 entry daha
hesabın var mı? giriş yap