• folk horror

    okurken dinlemenizi tavsiye ettiğim tematik müzik: the wicker man ost

    folk horror, korku türünün bir alt türüdür. özellikle ortodoks hristiyanların pagan kültürüne yönelik korkusundan beslenir.

    türkçe bir karşılık bulamadığım için kelime açıklamalarını yapmak istiyorum. folk, kelime anlamı olarak halk demekken, genellikle daha geleneksel ve yöresel durumları anlatmak için kullanılır, folk müzik gibi. horror da bildiğimiz korku demek. birazdan göreceğimiz üzere 'pagan korku filmi' gibi bir çeviri 'folk korku filmi'nden daha uygun gibi.

    pagan gelenekleri, ana akım dinlerin aksine insanı özgürleştirmeye yönelik olarak sunulur ve daha çekicidir. fakat folk horror filmlerinde bu pagan gelenekleri yozlaşmıştır. karanlık ritüellerin, büyülerin, cinsel ayinlerin, masum kurbanların, cadılığın sıklıkla görüldüğü batıl inançlara dönüşmüştür.

    türün filmleri eski zamanlarda geçebildiği gibi, güncel zamanlarda fakat medeniyetten izole kırsal bölgelerde de geçer.

    folk horror filmlerinin konusu bir gizem olarak sunulur. bu gizemi, genellikle dışarıdan kırsal bölgeye gelmiş bir yabancı yavaş yavaş keşfeder. filmin doruk noktasına ise pagan grubun şiddet veya cinsellik içeren ayini ile ulaşılır.

    tür pagan, okültist, neo-pagan veya hristiyan olsun bütün bu inanışların negatif yönlerini kinayeli bir biçimde gösterir. bunun dışındaki diğer alametifarikaları; kırsal hayatın sunumu, çiftçilerin gösterilmesi, arınma ayinleri sırasında kullanılan şiddetin gösterimi olarak sıralanabilir.

    etkilendikleri:

    tür başlıca ilhamını 50'lerin sonunda başlayan hammer horror furyası filmlerden almıştır. kısa sürede orta avrupa ve ingiltere'nin ürkütücü kırsallarını filmlerinde kullanarak bir karakter kazanmıştır. ingilizler bu türün en başarılı temsilcisidir.

    bir başka ilham ise hippie hareketleridir. bu hareketin özgürlük ve paylaşım gibi ideallerinin; bazı fırsatçıların, uyuşturucu bağımlılarının ve children of god gibi tartışmalı kültlerin savunucuları tarafından sahiplenilmesi ile başarısızlığa uğraması folk horror türünü etkilemiştir.

    diğer korku türlerinden ayrıldığı noktalar:

    supernatural horror (doğaüstü korku) filmlerinde olduğu gibi paranormal olaylara pek değinilmez. folk horror'da amaç esrarengiz hayaletler ile korku oluşturmaktan ziyade insanların hareketlerine odaklanmaktır. folk horror filmlerde 'şeytan', genellikle insandır. korkunun kaynağı, toplumun sıradan insanlarıdır.

    psychological horror (psikolojik korku) filmlerindeki gibi bir kişinin zihnine odaklanılmaz. onun yerine topluluk ve hareketleri incelenir. folk horror filmlerde, karakterlerin ruh haline yönelik analizlere az yer verilir.

    gothic horror (gotik korku) filmleri tersine folk horror filmlerinin kullandığı setler daha açıktır, renkler doğanın tonları ile doludur. yabancı gotik kaleler yerini mütevazi evlere ve kulübelere bırakır.

    natural horror (doğal korku) filmlerinde ise doğa, insanın düşmanı ve korkunun kaynağıdır. fakat, folk horror filmlerde toprağa ve kırsal yaşamın çekiciliğine vurgu vardır.

    unholy trinity ve folk horror revival:

    unholy trinity (kutsal olmayan, kötü üçleme) olarak adlandırılan üç film, türün en popüler yapımlarıdır: witchfinder general (1968), the blood on satan's claw (1971) ve the wicker man (1973)

    çoğu folk horror filmi 1970'lerde ortaya çıkmıştır. fakat 2010'lu yıllarda türü canlandırmak için yeniden girişimler yapılmaktadır. mesela facebook'ta folk horror revival isimli bir grup oluşturulmuştur. black death (2010), kill list (2011), and the witch (2015) gibi filmler de bu girişimin sonuçlarıdır.

    etkiledikleri:

    folk horror aynı zamanda müzikte veya sinemada farklı türler için ilham kaynağı olmuştur. örneğin komedi türündeki hot fuzz (2007) çok net bir biçimde folk horror özellikleri gösterir. true detective dizisinin ilk sezonu da folk horror tarzından etkilenen yapımlar arasında sayılabilir. folk horror aynı zamanda hauntology isimli müzik akımının da ilham kaynaklarından biridir. hauntology türünü anlamak isteyenler için youtube'da şöyle bir playlist incelenebilir.

    iron maiden grubunun the wicker man isimli şarkısının ilham kaynağı da yine aynı isimli filmdir.

    daha fazla bilgi:
    https://rateyourmusic.com/film_genre/folk horror/
    https://www.kurgusanat.org/…bir-alt-turunun-oykusu/
    http://www.folkhorror.com/

    ayrıca inceleyebilirsiniz:
    cinema du look
    yeni alman sineması
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap