• onluk sayi sisteminin iki eldeki toplam parmak sayisi ile izah edildigini biliyorum, amma 10 un katlari rakamlara duyulan sevgi ilgi ve cazibeyi sadece bunun ile izah edemiyorum. 9 ile 11 in arasinda duran 10, 99 ile 101 in arasinda duran 100'un neden daha cok ilgi cektigi konusunda sadece spekulasyon yapabilirim. sepkulasyonumu yapiyorum.

    onluk sayi sistemini kabul ettigimiz anda bu sistem icindeki degisiklikleri de bu sistemin icindeki beklentiler ile izah edebiliriz. en basitinden 10'un 9 a ustunlugu, 11'den evla olusu saniyorum kararli bir degisimin sembolu olmasidir. yani tek basamaklidan cift basamakliliga gecisin, lig degistirmenin semboludur. 10 bu yuzden saniyorum ki bir devrim bekleyisi ve degisiklik arayisinin da habercisidir. 9 tek basamaklidir, yeni bir duzenlemeden bir onceki asamadir ama 10 a gecmek garantisi vermez. gergin bir bekleyistir, varissizliktir. 11 ise yeni sistemde ilk adimlardandir. degisim bitmis, aynilasma, kendini tekrar, geleneksellesme baslamistir. 10 ise sihirini ve gizemini kaybetmez, ne eksik ne de fazladir, ne once ne de sonradir. anin ta kendisidir, simdidir. degisimin beklentilerimizin, gerginligimizin rakamlasmis halidir.

    10 un her basamak degisiminde de cazibesini yitirmemesi bundandir. bundan dolayidir ki 10 bininci entryimizi girdigimizde boyle bir durulur, sevinc ve heyecanimizi izah etmek icin entryler gireriz.

    onbininci bu entrim onluk sayi sistemi fetisizminin varligina armagan olsun.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap