1052 entry daha
  • bakım maliyeti ile kullanıcısını sikerten bir araçtır kendisi. tabii bunu garantide olup da yetkili servis bakımına giren modelleri için söylüyorum.

    bir kere, günümüz otomobilleri için artık standart bakım aralığı 15000 km oldu denilebilir. birkaç istisna var ve bu istisnalardan biri civic. civic 10000 km'de bir bakıma giriyor. eğer yılda 15000 kilometreden fazla yol yapıyorsanız, bakıma 15000 km'de bir giren bir otomobil sahibine göre kafadan %50 daha fazla bakım masrafı ediyorsunuz zaten. artı, honda yetkili servisleri gerçekten çok pahalı. benim 2017 model 'honda civic hatchback' 1 ay kadar önce 30000 bakımına girdi. bakımda ekstradan yapılan hiçbir şey yok. yağ, yağ filtresi, karter tapa pulu, hava filtresi ve polen filtresi değişti. her bakımda yapılan standart iş yani. 830* lira para verdim. pek çok markada bu standart bakım daha ucuza hallediliyor.

    bu duruma bakınca, o 6 yıl garanti işinin de sırrı çözülüyor aslında. bu müşteriye verilen bir ek hizmet sayılamaz. tam tersine, müşteriyi daha fazla yolmak için bir strateji. gerek bakım aralıklarının sıkılığı gerekse yetkili servislerin pahalılığı ile bakım maliyeti çok yükseliyor ama siz bu 6 yıl garantiyi kaybetmeyeyim diye mecburen yetkili servise gitmeye ve tabiri caizse domalmaya devam ediyorsunuz. özellikle atmosferik motorlu modeller için "bu araba zaten sorun çıkarmaz, garantiyi siktir edeyim bakımı dışarıda yaptırayım" diye elbette düşünebilirsiniz. otomobili 6 yıldan uzun süre kullanmayı düşünüyorsanız çok da mantıklı bir hareket yapmış olursunuz. ama maksimim 2-3 yıl kullanıp satmayı düşünüyorsanız bu strateji de işlemiyor, bakımdan tasarruf ettiğiniz parayı bu sefer garantiyi bozdugunuz için düşen ikinci el değerinden kaybediyorsunuz. şahsen benim de garantiyi devam ettirmek isteme sebebim bu. yoksa honda'da garanti net söylüyorum bir sike yaramıyor. honda zaten en ufak bir arızayı bile kullanıcı hatası ilan ediyor ve garantiden yapmıyor.

    adamlar tezgahı iyi kurmuş kısacası. özellikle bazı alman rakipleri ile kıyaslandığında ciddi bir f/p avantajı sağlıyor gibi gözüküyor. ancak bilin ki bu otomobili tercih ederseniz honda otomobili satarken (rakiplerine kıyasla) sizden almadığı paranın bir kısmını otomobili kullanırken alacak.

    *: bu bakıma gireli bir aydan biraz fazla oldu. yani son 1 ay gerçekleşen çılgın kur artışlarının etkisi yok. şimdi kim bilir kaç lira olmuştur.
1478 entry daha
hesabın var mı? giriş yap