192 entry daha
  • bu tartışmayı yaparken mp3 ile yapmanın da alemi kalmadı artık.
    spotify'ın ogg'si, apple'ın aac'ı var. ikisi de compression konusunda mp3'ten daha 'iyi'.
    çünkü daha iyi algoritmaları var ve data'yı daha fazla azaltabiliyorlar. öve öve bitiremediğiniz high freq'leri de daha fazla çevirebiliyor.

    insanların asıl fark ettiği şey eminim ama eminim ki şu:
    youtube'da aratıp buluyor, bir tane adamın nereden bulduğunu bilmediğimiz bir mp3'ün upload'ından şarkıyı dinliyor. sonra torrent'ten studio master, hatta remaster'ını ( :-) ) aynı şarkı diye açıyor dinliyor. flac ile mp3 arasında büyük fark var... nah var!

    zaten giden data 15 db'e yakın bile değil. modern bir mix&mastering yemiş bir müzikte bunun -25'in altındaki detayları duyamazsın. müzik sakinlemez. sakinlerse de break veya solo'da olur, o zaman da zaten genel bir düşüş oluyor.

    fark şu videolarda gösterilmiş:
    https://www.youtube.com/watch?v=q7yzzn8kdwm
    https://www.youtube.com/watch?v=uobpntafzmo

    ikincisinde adam normalize ettiği için arada anlamlı bir fark varmış gibi zannedilebilir. ilki daha iyi bir görüntü sunuyor. fakat ilkinde de adamın master chain'ini bilmiyoruz. yani ses seviyesi düştüğü için otomatik olarak sesi daha fazla arttırıyor olabilir, ki büyük ihtimalle öyle. fark ilkindeki kadar bile değil.
    ayrıyeten bunları loudness match yapıp dinlediğinde arada hiçbir fark göremeyeceksin. çünkü bu high freq ve transient'ların %95'i duruyor zaten müziğin içinde ve daha duyulabilir volume'lerde duruyor.
    kısacası bu kayıplar verdiği 'enerji' seviyesinde kayıp. fakat bu enerjiyi zaten frekans olarak değil volume olarak hissediyorsun. volume kaybı yaşanmadığında aradaki his farkından bahsedemezsin.

    yukarılarda yazdığım gibi, ses mühendisi'sindir. iyi de bir kulağın vardır frekans almada, belki o zaman. ama müziği dinlemekle alakalı bir olgu değil bu. bunun dışında compression artifacts var lossy'lerde. bu yukarıda anlattığımdan daha anlamsız bir fark.
65 entry daha
hesabın var mı? giriş yap