81 entry daha
  • 2017 model 1.5 turbo olanı ile 32000 km'dir birlikteyim. hakkında epey bir söyleyecek sözüm oluştu. öncelikle, artıları ve eksilerinden söz edeceğim. bu artılar ve eksiler arasında şanzıman yer almayacak. şanzımana en son ayrı bir bölüm ayıracağım.

    önce artılar:

    + en önemli ve tüm eksilerini bence affettiren artısı, fiyatına karşılık sunduğu donanım, performans, yol tutuş ve fren becerisi. üstelik yol tutuşu sağlarken konforu da fazla bozmaması. bir tek 17" jantların da etkisiyle sivri kasislerden geçerken belinize bir darbe iletiyor, bunun haricinde araba gayet konforlu. konforu bozmadan bu kadar iyi yol tutan bir japon arabasına kolay kolay rastlanmaz. otomobil an itibariyle 136400 liradan satılıyor ve benzer fiyata alabileceğiniz rakiplerini görünce bu otomobilin gerçekten nimet olduğunu anlıyorsunuz. performans üst düzeyde. "leon fr bunu tokatlar", "ancak 136 beygirlik bmw ile eşit performans verir" gibi abuk sabuk konuşanlara bakmayın. kalkışta bir dezavantajı var ve bu dezavantaj 0 - 100 değerine yansıyor, dolayısıyla bir otomobilin performansının yalnızca 0 - 100 ile ölçülemeyecegini bilmeyenlere bu arabanın yavaş olduğunu düşündürüyor. ama ilk kalkış hantallığıni atıp devrini aldıktan sonra leon fr'i rahat rahat tokatlıyor, bmw 320i ed ile denk bir performans sunuyor. arkadaş grubumla defalarca yaptığımız denemeler sonucu konuşuyorum, boş laf değil.

    + genel olarak alışkın olduğumuz kalas japon imajından ayrı bir araba. iç mekanı görsel olarak hoş tasarlamışlar, üstelik gayet güzel teknolojik oyuncakları da var.

    + iç hacmi belki de segmentinin en iyisi. stepne olmaması sayesinde bagajı da gayet geniş. aile kullanımına uygun bir otomobil.

    + bu biraz öznel bir kriter ama, özgün bir otomobil olması hoşuma gidiyor. gidip golf alsanız, bir arkadaşımın tabiri ile "o ne öyle sanki kızılay dağıtmış gibi nereye kafanı çevirirsen golf" ama civic hatchback gerçekten çok nadir bulunuyor.

    + led farlarda bazen olabilen zayıflık problemi bu arabada yok. farlar gayet yeterli aydınlatma sağlıyor ve istenilirse bmw'lerde olan şimşek etkisini verebiliyor.

    + brake hold işlevi hill holder işlevinden bağımsız çalışıyor.

    + yakıt tüketimi bu performanstaki bir benzinli otomobil için uygun. özellikle şehirler arası yolda kesinlikle üzmez. kadran değil, gps'e göre gerçek 120 km/sa sabit hızla gidişte (bu gerçek 120 sabit için hız sabitleyiciyi 127 değerine ayarlıyorum) ortalama 6 litre / 100 km gibi bir tüketimi var. unutmayın ki güç / hacim oranı yüksek olan her turbo benzinli otomobil gibi ciddi anlamda sıkıştırmalı kullanıyorsanız bunun da yakıt tüketimi için "limit is the sky", ama sakin kullanımda üzmez.

    eksiler:

    - işçilik kalitesi çok kötü, sürekli bir yerleri oynuyor ve ses yapıyor.

    - özellikle yol sesi yalıtımı sıfır, ses olduğu gibi içeride. rüzgar ve motor sesini de yol sesini olduğu kadar olmasa da alıyor.

    - fren pedalı gaz pedalına göre fazla yüksekte duruyor, kendime rahat sürüş pozisyonu bulamıyorum. iki pedala birden rahat basamıyorum. mutlaka ki birinin rahatlığından feragat etmem lazım.

    - direksiyon derinlik ayarı yeterli değil, bana doğru yeterince gelmiyor, yine otururken çok rahat edemiyorum.

    genelde özellikle fiyatına göre çok zengin bir donanım paketi sunuyor ama abuk sabuk donanım eksiklikleri de var. otomatik kararan iç ayna yok, kapılar araba hareket edince otomatik kilitlenmiyor (insaf ya 2000 model clio'da bu özellik vardı) vb.

    - econ modu hiçbir sike yaramıyor. hatta econ modunda daha fazla yaktığını çok defa tecrübe ettim.

    - çok ince ve kalitesiz bir boyası var. bu da japon klasiği. yalnız sedan modellerde görülen göçük sorunu ingiltere üretimi olan bu arabada yok.

    - koltukların kumaş kaplaması kalite hissini yerlere indiriyor. aynı kalitesizlik hissi anahtarda da var. sanayideki anahtarcıdan alınmış en ucuz çin malı anahtarlara benziyor, bir estetiği ya da kalite hissi yok.

    - yeni olduğu ve garanti kaybedilmek istenmediği için bakım maliyetleri fazlaca yüksek. bu konuyu #80742072 numaralı entaride ayrıntılı olarak anlattım.

    gelelim şanzımana:

    + davranışı kesinlikle klasik cvt gibi değil. sakin kullanımda klasik davranıyor ama performanslı kullanımda sanal oranlara geçiyor ve daha iyi bir performans hissi veriyor. önyargısı olanlar mutlaka denemeli.

    + performans hissini hiç törpülemiyor diyemem ama toyota ve nissanlarda, hatta 1.6 atmosferik civiclere gördüğümüz cvt'ye göre bu açıdan çok daha iyi.

    + en büyük artısı, sakin kullanımdaki konforu ve akıcılığı. bu özelliğini hiçbir şanzımana değişmem.

    + bir kere devrini aldıktan sonra güç aktarımı açısından verimsiz değil. arabayı 182 beygirlik bir arabanın olması gerektiği gibi yürütüyor. klasik cvt'den çok daha iyi olan hissiyatı yine de iyi bir tork konvertörlü ya da çift kavramalı kadar iyi olmadığı için bunu kabul etmeyen çok olacaktır ama biz hissiyatla değil denk arabalarla yürüterek konuşuyoruz.

    - şanzıman hızlı kullanımda klasik cvt gibi değil sanal oranları kullanarak davranıyor, his açısından daha iyi dedik ama tutarsız davrandığı da çok. bazen saçma bir şanzıman olanı seçebiliyor mesela.

    - v < 20 km/sa iken hiçbir zaman tam kavrama gerçekleşmiyor, hep yarim debriyaj gibi gidiyor. kullandığınız yer gereği sürekli bu kadar düşük hızlarla gidiyorsanız tüketiminiz çok patlayabilir.

    - şehirler arası yolda da özellikle iniş gibi arabanın çok rahat akabileceği durumlar icin yeterince uzun bir şanzıman oranı yok, kasnaktaki en uzun oran 1000 devirde 50 km/sa gibi.

    - gaz pedalından gelen ani emirlere tepkisi çok gecikmeli. her ne kadar devrini aldıktan sonra bir performans eksiği yaşatmasa da örneğin bir pist kullanımında zaman kaybettirir. kulakçıkları kullanmak, yani hızlanmadan önce vites düşürüp devri yükseltmek bu zaman kaybını telafi etmiyor. genel olarak manuel modu hiç kullanmıyorum zaten, çok keyifsiz.

    - bu arabada garip bir kavrama düzenegi kurmuşlar. ileri vites için kavrama ünitesi tork konvertörü iken geri vites için debriyaj balatası var. dolayısıyla, geri geri giderken şanzıman davranışı aynı bir tek kavramalı robotize gibi. eğer kullanım koşullarınız gereği dik yokuşlu bir sokakta burnunuz yokuş aşağı bakacak şekilde paralel park yapmak zorunda iseniz cidden bu arabadan uzak durmanızı tavsiye ederim. bu tip kullanım koşullarında en büyük rahatlık sağlayacak otomatik şanzıman tipi klasik tork konvertörlüdur.

    bu otomobili almayı düşünenlere iyi bir rehber olmuştur sanırım. daha fazla merakı olan olursa yeşillendirebilir.
37 entry daha
hesabın var mı? giriş yap