98 entry daha
  • öncelikle belirteyim, apple'ın kendi işlemcilerini ürettiği dönemden beri apple ürünlerini kullanıyorum. ekosistemlerine tamamen entegre olmuş bir kullanıcıyım. işte bu telefon, beni bu ekosistemden çıkaran telefon olmuştur.

    daha önce android kullanmış ve başaramamış biri olarak çok gidip geldim bu kararı verirken. boşuna para vermeyelim, şimdi bir tarafımızda patlamasın derken hiç de umduğum gibi gitmeyen yeni bir serüven oldu.
    bu telefonu resmen ios kullanıcılarını android'e doğru çalmak için yapmışlar. özellikle launcher emui'nin ios'a olan benzerliği kasıtlı bir hareket. enteresan olan ise sanki çakma bir ios kullanıyormuşsunuz hissi yaratmaması, sanki daha da geliştirilmiş yeni bir ios gibi duruyor. ios'dan gelenlere tertemiz bir geçiş yaratmışlar, çok da güzel olmuş.

    telefonu elime aldığım gibi bütün datayı iphone'dan aktarma konusu vardı. huawei bunun için bir uygulama yapmış olsa da çöp, dr. fone switch isimli uygulama çözümüm oldu (39 dolares) ve bütün kişisel verilerim artık yeni telefonumda.
    özellikle bu konunun beni çok sıkacağını düşünüyordum ama çok sorunsuz oldu. hatta fazla temiz oldu, lan?

    beni en çok düşündüren konular apple carplay ve apple music üyeliğimle gelen muziklerimdi. apple music zaten android için de varmış, carplay için alternatif ise android auto diye bir uygulama varmış ancak turkiye'de çalışmıyor maalesef.
    benzer alternatifler ne olabilir bilen varsa bir şuku da benden.

    apple artık o tasarımcıya, mühendise, doktora, öğretmene hitap eden yaratıcı insan dostu makine üreticisi olmaktan çıkmaya başlamış ve bir statü balonuna doğru yol almıştır. en basitinden, kullandığım ücretli uygulamalara bakıyorum da bazıları google play üzerinde %20-30 daha ucuzken afedersiniz de o tasarım harikası aleti ben nereme sokayım. hani apple'ın iphone cihazlarında öve öve bitiremediği uygulama ve oyunları bunlar! bakıyorum, uygulama ve oyun bazında bir kullanıcı deneyimi farkı da göremiyorum. eee hani biz özledik!

    özetle kullanıcı deneyimi konusu android tarafından çözülmüş arkadaş, bunu bana söyleten emui de olabilir başka bir konu da ancak böyle giderse apple yine kendi tahtından edilecek haberiniz olsun ve bu sefer kurtaracak bir steve jobs da olmayacak.

    ayrıca belirtmeden de edemeyeceğim, ekmek kadar telefonu hangi cebinizde taşıyorsunuz, hangi arka cebinize sokup unutuyorsunuz da büküyorsunuz ben onu anlamadım gerçekten. kaç bendensiniz olm siz?

    uzun kullanım editi: uzunca bir süredir kullanıyorum bu mereti, hazır başlamışken biraz daha yazalım.
    hep övdük biraz da eksilerinden bahsedelim;

    şahsen tepedeki çentik olayını seviyorum çünkü tam ekran deneyimini tamamlıyor. ama burada garip bir durum var, telefonun tepesindeki çentiğin kapladığı alan ile alt kısımda bulunan parmak izi okuyucunun kapladığı alan neredeyse aynı. bu da karanlık bir yerde telefonu elinize aldığınızda neresi altı neresi üstü karıştırmanıza neden oluyor. telefonu elinize aldığınızda düz sanıp baş aşağı tutabiliyorsunuz. sorun mu? tartışılır!

    diğer bir konu da tam ekran gesture hareketleri. emui 9 sürümüyle bunun vaadini verdiler ama şimdilik play store'da bulunan uygulamalarla bunu çözüyoruz. ekranın en solundan sağa doğru kaydırdığınızda geri gitmesi, en alttan üste doğru sürüklediğinizde de açık uygulamaları göstermesi gibi oyuncaklar isterseniz alternatif çözümler arayacaksınız. emui 9'u beklerim bana koymaz derseniz de ekim sonu gibi bu özelliğin geleceği duyuruldu.

    son olarak da android yüzünden mi yoksa emui yüzünden mi bilemediğim uygulama erişilebilirlik özelliklerinin kendi kendine değişiyor olması. sürekli çalışan 2 uygulamam var, birisi malware bytes anti virus yazılımı diğeri de yukarıda bahsettiğim tam ekran gesture hareketlerini düzenleyen t swipe gestures. bu uygulamaların erişilebilirlik ayarlarının sürekli aktif olması gerekirken birisi sürekli kendi kendine kapanıyor. sanıyorum pil optimize ayarlarından otomatik olarak kapanıyor, bir uygulama çok fazla pil harcıyor ise onu otomatik olarak kapatabiliyor.

    şarj konusunda ise gerçekten bir canavar. gece yatmadan şarj etmem tüm günü geçirmem için yetiyor. yani telefonu sürekli kullanıyorum, oyun, mail, sosyal medya hepsi var bunun içerisinde, yine de daha yarı yolda bırakmadı. ayrıca ultra pil özelliği de pek leziz. %10 şarj kaldı ve bir arama bekliyorsunuz diyelim. ultra pil moduna alıyorsunuz, sadece telefon ve mesaj uygulamasının çalışmasını istiyorsunuz, arka planda çalışan diğer herşeyi iptal ediyor. sadece bu özellikleri kullandığınız için normalden çok daha uzun süre kullanabiliyorsunuz. yeni çıkaracakları model mate 20 pro'da daha da büyük bir batarya olacağı söyleniyor. kıskanmadım değil doğrusu.

    telefonun ısınma konusunu çok yazmışlar ama ben daha öyle bir şeyin varlığından bile haberdar değilim. iphone 6 ve 7'de oyun sırasında cayır cayır yanarken burada tertemiz çalışıyor. bilemedim ayhan!

    yannız bildiğin huawei fan boi olmuşum da haberim yok. hayatımda ilk defa bir cep telefonunu özelleştirdim, dbrand marka arka kapak skin ve alengirli bir koruyucu bumper aldım, zehir gibi oldu namussuz!!
70 entry daha
hesabın var mı? giriş yap