2 entry daha
  • cecence, kuzeydogu kafkasya dilleri ailesinin nakh grubuna dahil bir dildir. izoledir ve diger dil aileleriden olan dillerle olan iliskileri hala aciga kavusturulamamistir. cecence ingusca ile cok yakin akrabadir.(ispanyolca ve portekizce kadar birbirlerine yakindirlar). ölü bir gürcistan dili olan batsbi veya tsova-tush diliyle de ingusca kadar olmasa da akrabaligi vardir. ayrica dagistan dillerine (avar,lak,dargi ve lezgi gibi) de uzaktan akrabadir. nakh grubu cecence, ingusca ve batsbi dillerini icerir.

    tipolojik olarak, head-final, ergative, moderately synthetic ve dependent-marking bir dildir. sessiz harf sistemi telaffuzu zor seslerden olusurken, sesli harfler fince'deki gibi cok cesitlidir.

    kelimelerin %84'ü ingusca'dan,geriye kalan kismin ise %30'u avarca'dan, %20'si lezgice'den gelmektedir. geriye kalan kisim arapca, farsca, turkce, rusca gibi dillerden gelmektedir. bilimsel ve teknik terimlerin cogu arapca, farsca'dan, bir kismi da rusca'dandir.

    cecenler kendilerine noxchii, dillerine de noxchiin mott demektedirler. "çeçen" ismi ilk olarak ruslar tarafindan verilmistir. bu isim ruslarin ilk defa cecenler ile karsilatiklari yerin adi olan "cheechan" 'dan alinmistir.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap