• evde hazırlanmış malzemeyi pideciye götürüp pide olarak geri almak suretiyle gerçekleşen eylemdir.bafra'da arabayı bakıma verip birkaç gün sonra geri almak kadar doğal bir durumdur.

    özellikle pazar sabahları pideciler şehrin en kalabalık mekanları olurlar. hatta çoğu ekmek fırınının camında, üzerinde pazar günleri pide yapılır yazılı tabelalar vardır.

    her gelen müşteri en az on-onbeş tane pide yaptırarak döner evine. pideci sadece hamur ücretini alır gelenlerden, o da bir ekmek fiyatına tekabul eder. pidenin harcı,yağı, gerekirse pastırması,yumurtası müşteriye aittir.

    sebep pidecinin hazırladığı malzemeye güvensizlik veya ucuza pide yemek değildir. öyle ki pidecinin yaptığı pide de hemen hemen aynı fiyata geliyor. ancak ben kendimi bildim bileli, pide yaptırmak, bafra'daki yaşamın vazgeçilmez bir tadı ve heyecanıdır. evde aile efradı hali hazırda beklemekte olur. sofralar kurulmuş, çaylar demlenmiş, turşular çıkarılmıştır. pide yaptırmaya giden kişi veya kişiler, ellerinde bir veya birkaç tencereyle kapıda belirir. o keskin pide kokusu tüm eve yayılır. midelere salgılanan enzim birkaç dakika sonra duyulacak orgazmik lezzetin habercisidir.

    bu ziyafetlerde adet herkese birer tane pastırmalı pide;ortaya da sınırsız kıymalı ve peynirli pide yaptırmaktır. yaptırılan pide illaki akşama da kalır. ben henüz pidenin yetmediğini görmedim.hakkaten sınırsız yaptırılır..

    not:bafra pidesi diye tabir edilen kıymalı ve peynirli pide, uzun ve kapalı;
    pastırmalı pide ise yayvan ve açık olur.

    tarifi imkansız dakikalardan sonra kurulan davasa sofra etrafında aileler saatlerce sohbet ederler.
    bu olay bafra insanının en lezzetli sosyal aktivitesidir.

    (bkz: bafra pidesi)
    (bkz: aaahh ah olsa da yesek)
247 entry daha
hesabın var mı? giriş yap