3 entry daha
  • lübnan'ın güneyinde tarihte yahudilere ait olduğu iddia edilen (bilimde kesinlik yoktur) bazı bölgeler bulunmaktadır. bu bölgelerin eskiden yahudilere ait olduğu düşünülüyor, fakat öyle olsa bile orada fetihler yapamazsın. dünya düzenine göre hiçbir ülke toprak kazanmak için savaşamaz. savaşıp alsa bile hiçbir ülke tanımaz. aynen bizim kıbrıs'ta olduğu gibi. hem tarihsel olarak hakkımız, hem antlaşma gereği hakkımız, hem nüfus olarak hakkımız hem de türk nüfusun zor durumda olması gibi müthiş haklarımız olmasına rağmen hiçbir ülke tanımadı, azerbaycan dahil.

    buna rağmen israil'in sadece tarihsel olarak hak iddiası vardır. bu da öyle yakın bir tarih değil; ta fi tarihinden bahsettikleri, doğruluğunun çok zor olduğu bir tarih. dini kitaplarında "bilmem ne kralı" diye geçen yazılara krallık oluşturmaktadırlar. yine de israil rahatça elini kolunu sallaya sallaya savaş açıp, toprak alabilmekte.(anti-semitik değilim ama kim çevresinde böyle sağı-solu belli olmayan bir komşu ister ki? her an savaş açabilecek bir potansiyele sahipler.)

    şimdi gelelim lübnan'dan ne istediklerine: israil'in tarihinde (bu tarih dediğim gibi destanlaşmış bir tarih, sık sık gerçeklikten uzaklaşıyor) günümüzde lübnan'da bulunan; tarihte adı "sidonya" diye geçen krallığın toprakları var. sidonya'nın başkenti de lübnan'ın "şeyda" denilen bölgesi olduğu düşünülüyor. amaç kısaca buraları almak. başka ne derdi olabilir ki zaten?

    ekşi şeylerde sidonya krallığıyla ilgili çok güzel bir yazı var. yazı sidonya kralının günahkar kızı jezebel'i (sibel) anlatıyor: https://seyler.eksisozluk.com/…nahkar-kadin-jezebel
hesabın var mı? giriş yap