• öncelikle bijon hakkında kısa bilgi verelim.

    bijon, fransızca bouchon kelimesinin okunuşundan türkçe'ye geçmiş bir kelimedir. fransızca tıpa veya tıkaç anlamlarına gelmektedir. güzel türkçe'mizde de benzer şekilde kullanılır bir nevi. türkçe tanım olarak bijon, somun başlıklı vida olarak belirlenebilir.

    teknik tanım: her araçta ortalama olarak toplamda 16 veya 20 adet bulunur. otomobilin tekerleğini araca sabitlemeye kullanılır. otomobil jantını lastikle beraber araca sabitlemek için kullanılır. her jantta(otomobil tipine bağlı olarak) 3-4-5 adet bulunur. günümüz otomobillerinde bu sayı, tekerlek başına ortalama 4-5 olmaktadır.

    bijon teknik olarak, sizin otomobil ile yer küre arasındaki bağlantınızı sabitleyen ve koruyan bir unsurdur. yani türk işi tanım olarak, toplamda 16-20 civataya emanetiz desek yanlış olmaz.

    türk oto tamircilerinde sık rastlanılan bir durum olarak hor görülen, sağa sola atılan, düzgün sıkılmayan bir eleman olarak dikkati çekmektedir.

    bijonlarin önemi ise şu şekilde özetlenebilir:
    her lastik sökülürken; çıkarılan her bijon takılma esnasında mutlaka kendi çıkarıldığı yere takılmalıdır. malzemenin birbirine alışması denilen bir durumdan dolayı buna dikkat edilmesi elzemdir. her ne kadar lastikçilerin zerre kadar umrunda olmasa da bu durumu bizzat siz kontrol ediniz.
    öte yandan aracınız liftle kaldırıldı ve lastikler söküldü diyelim. tekrar geri takılacak. mutlaka sökülen her bijonun, bir miktar gres vida adımlarına doldurulmalı ve bijon söküldüğü kendi yerine vida adımına dikkat edilerek diş atlatma veya kaydırma yapmadan önce elle takılıp el gücünün yettiği kadar sıkılmalıdır. daha sonra bijon anahtarı ile bir miktar sıkılmalıdır. tüm lastikler bu şekilde sıkılıp araç liftten indirildikten sonra el freni ile araç sabitlenmelidir. daha sonra tork anahtarı ile aracınızın üretici firmasının önerdiği ayarda her bir bijon uygun şekilde sıkılmalıdır. en güvenilir bijon sabitleme yöntemi, bir çok otomotiv firmasının da önerisi olarak bu şekildedir. bijon vida kısmının adımlarına sürülen gres, bijon ile takıldığı yerin birbirine kaynamasını engellemek için sürülür. şayet sürülmezse, bir sonraki jantların sökülme zamanında bijonları gevşetirken garç gurç sesleri duyarsınız. bu sesler bijonların sabitlendiği yerde kısmi olarak kaynama yaptığını gösterir. uzun vadede tehlike oluşturur. bijon başının kırılması, seyir esnasında bijon kesmesi vs gibi durumlar olabilmektedir. bir de benzer şekilde lastikler takılıp ta araç yere indirildiğinde bir çok ustanın bijon anahtarı ile kanırtana kadar daha doğrusu garç gurç sesi gelene kadar bijonları sıktığını görürsünüz. çok çok yanlış bir uygulamadır. en nihayetinde bijon vida adımları belli, takıldığı yerdeki adımlar bellidir. bu nedenle bu şekilde garç gurç sesleri eşliğinde bijon sıkmaları tamamen kara düzen işçiliktir.

    avrupa'da bu işlerin merkezinde her aracın her lastiğinin bijonları sırasıyla sökülür ve yine kendi sırasıyla kendi yerine takılır. sonrasında tork anahtarı marifetiyle belirlenen güç uygulanarak sıkılır. bu tür işlemler, üzerinde belirli mühendislik kuralları neticesinde bulunarak uygulanan işlemlerdir.

    unutmayın. en nihayetinde 16 ya da 20 bijon ile lastiklere ve yeryüzüne bağlısınız. bu nedenle bijon meselesi, küçük bir parça olsa da hayati önemi büyük bir durum olarak ortaya çıkar.

    güvenli sürüşler dileklerimle ve saygılarımla...
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap