145 entry daha
  • bazı zamanlar insanlardan nefret ederim, özellikle sağdan soldan duyduklarıyla eşleşmeyen şeylere bile yorum yapanlardan. mesela bu kişi a konusunda birisinden bir şey duydu, konu b. öyle bir öz güvene sahip oluyor ki a konusunda bile kendi görüşü yokken b konusunda konuşmaya çalışıyor. a konusuyla b konusu ilgisiz. böyle bir insan düşünün. düşündünüz mü? şimdi gidin başlığı okuyun. sonra gelin bu entryi okuyun.

    bilmediği konuda buraya necaset saçan birçok insan var. tek tek bunların görüşlerini çürütüp kendi yorumumu söyleyeceğim.

    1) klasikten başlıyoruz: "abeğ yine bizim başımıza patlar!"

    gerçekten hiç utanmıyor musunuz bunu yazarken? hiç mi okumuyorsunuz. bakın kitap okumayı, dış politikayı takip etmeyi falan geçtim, yapmayın tamam bunları yapmayın ama haberi okuyun, bilgi gireceğiniz olayın haberini okuyun. bari bunu yapın be. vurulan bölge? lazkiye. vurulan uçak kime ait? rusya'ya ait. kimin saldırısı sonucu oldu? israil'in saldırısı sonucu oldu. akdeniz'de kimlerin savaş gemileri mevcut? fransa, ingiltere ve amerika birleşik devletleri. peki sormak istiyorum türkiye ile ne alaka da bize patlıyor? bir tanesi demiş ki "büyük devletler birbirini ısıramaz. türkiye açık hedef oldu, rusya acı çıkarmalı. bize saldıracak." bakış açısına bakar mısın? uçağı vuran s200 savunma sistemi. bunun olmasına yol açan israil, destekleyeni amerika birleşik devletleri ve fransa ama rusya bu durumda bu ülkelerden çekinip türkiye'ye saldıracak ve "intikam aldım." diyecek öyle mi? peki diğer ülkeler bunu izlemeyecek mi? "biz yaptık, türkiye'ye saldırdı. korkak bu ruslar." demeyecek mi? sence rusya bunu göze alır mı? nasıl bir bakış açısına sahipsiniz oğlum siz? bak sabahtan beri entry gireceğim, işlerimin bitmesini bekledim. bu "bize patlar." meselesini enine boyuna düşündüm. bize nasıl gelir bunun ucu diye, acaba ben mi bir şey kaçırıyorum gözden diye. en fazla çıkan sonuç şu: rusların bu saldırı sonrası dünyayı ağır şekilde kutuplaştırması ve türkiye'yi taraf seçmeye zorlaması. başka bir şey yok. bu da olamaz. yani başka hiçbir şey yok. hangi bakış açısıyla, vizyonla bunu düşünüp yazıyorsunuz anlamak mümkün değil. yazma oğlum, olmasın entryin böyle bir başlıkta. cidden ölmezsin bak. en azından cahil olduğun gizli kalır.

    2) rusya hiçbir şey yapamaz ki ehehüehüehüe veya rusya vurmalı aga artık.

    şimdi değerlendirmeyi önce bizim indirdiğimiz uçakla yapayım. ekonomik anlamda çok büyük kriz yaşadık. özellikle akdeniz kıyılarında çok kötü günler geçirildi. domates meselesi değil bu. ekonomik anlamda ciddi sıkıntı yaşadık. diğer olayları şimdi yazıyorum, buraları iyi okuyun. bakın istihbarat dediğimiz şey sadece mit değildir. mesela rusya'da bir saldırı olacaktır, türkiye ile rusya'nın arası iyidir türkiye bilgiyi alır rusya'ya ulaştırır. bilgi, rus istihbaratının gözünden kaçmıştır ama dost ülkeden gelen istihbarat sayesinde saldırı engellenir. türkiye ile rusya her ne kadar suriye konusunda ters düşse bile abd'nin saldırılarına karşı bilgi alışverişi yapılıyordu. bu kalmadı o uçak düşürüldükten sonra. 2015 sonunda uçağı indirdik, 2016 başında patlayan bombalar ortada. sen bir yere kadar engellersin, 200 tanesini engellersin 201. başka istihbarat teşkilatının dosyasından sana gelir. o gelmediği zaman 201. eylemi yapar senin 200 kişiyi engellemenin bir önemi kalmamıştır. sorarlar "yaptılar mı, yapmadılar mı?" diye. mesela 11 eylül öncesi mossad, abd istihbaratına birçok dosya ulaştırmış saldırı hazırlığı ile ilgili. tabi ki bu bir iddia. çoğu kişiye göre 11 eylül bir düzmecedir ben okuduğumu söylüyorum. mossad çok ciddi bilgiler vermiş. siz zannediyor musunuz fransa istihbaratı tek başına çalışıyor? ingiltere istihbaratı tek başına? bu işler böyle yürür. türkiye büyük bir müttefikini kaybetti o uçak indiği anda. yetmedi, putin bunun acısını çıkarmak için ypg'ye fırat'ın doğusunda çok sağlam silahlar hibe etti. koruma sözleri verdi. daha büyük bir kayıp var mı? akp iktidarı sizi öyle bir hale getirdi ki, tek düşündüğünüz şey domates salatalık, boğazınız oldu. burnunuzun dibindeki savaşı unuttunuz. içeride "atatürk büstü kaldırılıyor." diye eylemlere giriştiniz, burnunuzun dibindeki savaşta rusya'yı kaybedip ypg ile komşu olacağınızı göremediniz, hala göremeyip burada domates goygoyu yapıyorsunuz. atatürk olsaydı sizin yüzünüze tükürürdü. atatürk'ün size mirası başkaları tarafından dikilen büstü değil; kanla, irfanla kurduğu türkiye cumhuriyeti. bunları görmeyi bıraktınız. 5k takipçisi olan sosyal medya fenomeni ne derse ona uymaya başladınız. o uçak indikten sonra rusya ile ilişkilerimizin düzelmesi tarih kitaplarına bir yol ayrımı olarak geçecek. umuyorum 50 yıl daha yaşar görürsünüz.

    bir diğer konu rusya'nın hiç karşılık vermiyor sanılışı. tayyip erdoğan yönetimi herkese atar gider yaptığı için dış politikada yapılan hamleleri bunlardan ibaret görüyorsunuz. putin'in çıkıp birilerine kızmasını bekliyorsunuz, hatta direkt müdahale istiyorsunuz. çünkü sizin için cevap bundan ibaret oldu. oysaki rusya kendisine yapılan saldırılara misliyle karşılık veriyor. israil bugün rusya'nın uçağını düşürdü dolaylı yollardan. şunu sorun kendinize çok zor değil: "madem rusya kimseye karışmıyor, çok sakin ülke neden lazkiye vuruldu bu gece?" bunu sorun kendinize. sonra da şunu ekleyin: "rusya bu hamleye karşılık çıkıp açıklama yaparsa mı daha çok zarar verir yoksa hizbullah'a silah verirse mi daha çok zarar verir?" evet, cevabı biliyorsunuz ve rusya tam olarak böyle yapıyor. israil'in ne kadar düşmanı varsa hepsini silahlandırıyor başta hizbullah olmak üzere. dış politikada "astım kestim biçtim." dönemi çoktaan bitti. bitmeyenlerde de bizimkiler gibi konuşup icraatı yapamayanlar kaldı. putin buna susacak mı sizce şimdi? dera temizlendiğinde nasıl inine çekildi korkuyla israil? helsinki'de putin ile trump'ın görüşme başlığı israil'di. israil kendini nasıl sağlama alacağını şaşırdı. ileri karakolu öso'nun paramparça oluşunu canlı canlı izlettiler israil'e. siz de okuduğunuz gazetede bunlar yazmıyor, girdiğiniz haber sitesinde bunları okumuyorsunuz, putin heyt höyt demiyor diye "rusya hamle yapamıyor." demekle yetiniyorsunuz.

    şimdi sonunda değerlendirme yapabiliyorum:

    türkiye cumhuriyeti yusuf nazik'i aldığında yazmıştım, yine yazıyorum: lazkiye rusların bölgesidir. bu bölgeye yapılacak her türlü saldırı rusya'ya yapılmıştır. israil dün gece burayı bombaladı. abd ve fransa destek oldu. evet, dün rusya'ya saldırdılar. bunun sebebi var. türkiye ince ip üstüne yürüdü ve şu an o ipi geçiyor. ekonomik kriz geldi, her şey zorlaşıyor. eğer idlib'e bir operasyon yapılsaydı türkiye'ye yeni mülteciler gelseydi türkiye 2 ayı çıkaramazdı, ekonomi çöker abd'nin avcuna düşerdi. şimdi en azından bir şekilde karşı koyabilecek. idlib anlaşması ile bir anda her şey türkiye lehine çevrildi. neden? şimdi diyebilirsiniz ki "3 milyon suriyeli gelse ne olurdu ki?" diye. gelmesini boş verelim. şimdi gidecekler. evet, içimizdeki suriyelilerin birçoğunu gönderebileceğiz idlib anlaşmasıyla birlikte. idlib'e operasyonu biz yapıyoruz ve biz ele geçireceğiz. idlib çok büyük bölge. birçok suriyeliyi gönderebileceğimiz bir bölge. yani ekonomik kriz ile birlikte daha çok abd'nin eline düşmek varken aksine içimizdeki safraları buraya göndereceğiz. üstüne, en kritik bölgede türk-rus ortaklığı şu anlama geliyor: idlib sonrası fırat'ın doğusundaki ypg'ye saldırı başlıyor. yani türkiye'nin bekasını direkt olarak tehdit eden ypg, suriye topraklarını işgal etmiş olan abd'nin kılıfı ypg bölgeden atılacak. ikinci israil planları suya düşüyor. bundandır kuyruk acıları, böyle diş göstermeleri, böyle tehditleri. her şey lehimize döndü. rusya'yı sıkıştırmaya çalışıyorlar. vazgeçirmeye çalışıyorlar. yoksa rus bölgesini bu kadar keskin bombalamak imkansız.

    ne olursa olsun, bugün ya da yarın türkiye'ye yük olmuş suriyeliler vatanına dönecek, ypg bu topraklardan atılacak, türkiye üreten, gelişen bir ülke olacak. bu ülkeyi yönetenlere rağmen, araştırmayan halka rağmen olacak. bu ülkeyi geliştirecek olanlar, saydığım şeylerin fitilini ateşleyenler bir azınlık olacak ama olacak. ne de olsa bu ülkeyi kuranlar da bir azınlıktı. hatta bir tanesi var ki kafir ilan edilip idam fermanıyla gezmişti. elbet olacak. elbet atatürk'ün izinde sürekli ileri giden bir türkiye'yi göreceğiz. 20. yüzyılın başında her şeyi biz belirledik, 21. yüzyılda da biz belirleyeceğiz.
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap