2 entry daha
  • grup numarasi itibariyla veya sevk tehiri sona erdiginden sevke tabi olanlardan, kanuni bir mazereti olmaksizin sevke katilmayanlara bakaya denir.

    bakaya sucunu isleyenlerin;

    (1) sevkten sonra yazili ifadeleri alinarak mazeretleri tespit edilir, suc dosyalari yerli askerlik subesi tarafindan, bolgesindeki yetkili askeri savciliga gonderilir.

    (2) bakaya kalan yedek subay aday adaylari, ifadeleri alinsin veya alinmasin sorusturma veya yargilamalari baslasin ya da baslamasin, bakaya kaldiklari celp donemini takip eden her celpte sevke tabidirler.

    (3) suc dosyasi askeri savciliga gonderilenlerden, savcilikca yargilanmasina gerek gorulmeyerek “kovusturmaya yer olmadigi” karari verilenlerle, yapilan yargilama sonucunda “beraet” karari verilenler, herhangi bir hak kaybina ugramazlar.

    (4) 1632 sayili askeri ceza kanununun 63 ncu maddesi geregince yapilan yargilama sonucunda; bir yildan az hapis cezasi alanlarla, bir yildan fazla hapis cezasi alip bu cezasi para cezasina cevrilenler herhangi bir hak kaybina ugramazlar.

    (5) 1632 sayili as. ceza kn.’un 63 ncu maddesi geregince bir yildan fazla hapis cezasi alip bu cezasi para cezasina cevrilmeyenler ile bir gun dahi olsa agir hapis cezasi verilenler, 1632 sayili as. ceza kn.’un 30, 32 nci maddeleri geregince yedek subay olma hakkini kaybederler. tck. hukumleri geregince bu cezalari alanlar, devlet memuru olma, secme ve secilme gibi kamusal haklardan omur boyunca mahrum kalirlar.

    f. bakayalarin yargilandigi kanun maddesi: (1632 sayili as.c.kn.md.:63)

    (1) (degisik: 16/2-3970/1 md.) kabul edilecek bir ozru olmadan barista bakayalarla yoklama kacagi veya saklilardan yasitlarinin veya birlikte isleme bagli arkadaslarinin ilk kafilesi yollanmis bulunanlar ve ihtiyat erattan cagrilip da ozursuz yasitlarinin yollanmalarindan baslayarak yedi gun icinde gelenler bir aya kadar, yakalananlar uc aya kadar yedi gunden sonra uc ay icinde gelenler uc aydan bir yila kadar, yakalananlar dort aydan birbucuk yila kadar, uc aydan sonra gelenler dort aydan iki yila kadar hapis, uc aydan sonra yakalananlar alti aydan uc yila kadar agir hapis,

    (2) (1) bendinde yazili erbastan ve erden gelip de veya yakalanip da kit’asina varmadan savusanlar ayrica bir aydan bir yila kadar hapis cezasiyla cezalandirilir.
85 entry daha
hesabın var mı? giriş yap